Η αμερικανική Γερουσία αναμένεται εντός της ημέρας να καταψηφίσει το σχέδιο περικοπής κρατικών δαπανών που οι Ρεπουμπλικάνοι προώθησαν να ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχοντας την πλειοψηφία.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χάρι Ρέιντ, μόλις πέντε ημέρες, πριν λήξει η διορία, αμέσως μετά την οποία το αμερικανικό δημόσιο «θα κάνει στάση πληρωμών».
Η διορία λήγει τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου.

«Μόλις στη Βουλή γίνει η σχετική ψηφοφορία, θα ψηφίσουμε κι εμείς στη Γερουσία το νομοσχέδιο, θα το απορρίψουμε», δήλωσε ο Ρέιντ. «Κανένας Δημοκρατικός (πλειοψηφούν στη Γερουσία) δεν θα υπερψηφίσει μέτρα βραχυπρόθεσμα, που απειλούν την οικονομία μας και θα θέσουν μέσα σε λίγους μήνες τις ΗΠΑ σε μια αφόρητη κατάσταση», εξήγησε ο ίδιος.

Με το νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Μπένερ, το δημόσιο έλλειμμα μειώνεται 915 δισ. δολάρια τα 10 ερχόμενα έτη.

Ο βουλευτής Μπένερ εξήγησε, σήμερα, ότι το δημόσιο χρέος «μπορεί να περιμένει να αυξηθεί, στην αρχή του 2012».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσει και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ αποσαφήνισε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει ότι με βάση το νομοσχέδιό του, οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας δεν θα αλλάξουν τη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από το ΑΑΑ».

Χθες το βράδυ, 51 Δημοκρατικοί γερουσιαστές και δύο ανεξάρτητοι, από τους 100 που ανήκουν στο Σώμα, ενημέρωσαν εγγράφως τον βουλευτή Μπένερ ότι δεν θα στηρίξουν με την ψήφο τους το νομοσχέδιό του, για το οποίο προβλέπει άλλωστε να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) ο Λευκός Οίκος.