Ο γαλλικός Τύπος διστάζει σήμερα ανάμεσα σε τίτλους όπως «Ήττα για όλους» ή «Εκλογές χωρίς νικητή» την επομένη των περιφερειακών εκλογών από τις οποίες το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο βγήκε με ένα νέο ποσοστό ρεκόρ, αλλά χωρίς κέρδη.

Εδώ και μία εβδομάδαη Liberation είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πλησιάζει», μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας. «Ανακουφισμένοι, αλλά…», είναι ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας. «Η ρεπουμπλικανική άμυνα απέτρεψε τα χειρότερα, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην επίθεση», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα.

«Η ανακούφιση είναι μεγάλη μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων. Ωστόσο, δεν πρέπει, για να χρησιμοποιήσουμε την διάσημη έκφραση, να είναι ‘lache soulagement», γράφει η La Croix, χρησιμοποιώντας την ιστορική δήλωση του σοσιαλιστή ηγέτη Λεόν Μπλουμ, την επομένη των συμφωνιών του Μονάχου. «Με άλλα λόγια απετράπη ο άμεσος κίνδυνος. Αλλά, εάν δεν θέσουμε σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον, δεν θα έχουμε κερδίσει παρά μία αναβολή», προειδοποιεί η εφημερίδα η οποία τιτλοφορεί την πρώτη της σελίδα με την αυστηρή φράση «Ήττα για όλους».

«Είναι μία ψηφοφορία χωρίς νικητή», είναι ο τίτλος της μεγάλης τοπικής εφημερίδας La Voix du Nord. Το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει στον πρώτο γύρο και χάνει στο δεύτερο, η δεξιά δεν επωφελείται από την παραδοσιακή τιμωρητική ψήφο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει την τοπική υπεροχή του».

Έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε πέντε και επτά περιφέρειες αντίστοιχα, «η αριστερά και η δεξιά δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να επιστρέψουν στις δουλίτσες του, σαν να μην έγινε τίποτε», προειδοποιεί η Le Figaro. «Το Εθνικό Μέτωπο δεν εξαφανίσθηκε, το αντίθετο. Για τους αντιπάλους του, η υποχρέωση να αρθούν στο ύψος της εμπιστοσύνης που ανανεώθηκε απέναντί τους είναι ακόμη μεγαλύτερη» αναφέρει η εφημερίδα.

«Χθες, οι Γάλλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους: ψήφισαν, μαζικά. Περιμένουμε από τους αιρετούς να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να συμφιλιωθούν με τον λαό», γράφει η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France.

«Οι βεβαιότητες πρέπει να ανατραπούν, οι ρουτίνες πρέπει να εγκαταλειφθούν, πρέπει να δοκιμασθούν πολιτικές…αλλά δεν θα είναι δυνατόν να παραμείνουμε με το όπλο παρά πόδα», γράφει η L’Umanite η οποία χαιρετίζει την «έγερση των πολιτών» στον δεύτερο γύρο.

Για την εφημερίδα Les Echos «η ισχυρή κινητοποίηση έφερε την ήττα του Εθνικού Μετώπου. «Η απώθηση που εμπνέει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν παραμένει πλειοψηφική τάση και ωθεί τους ψηφοφόρους στην κινητοποίηση όταν εμφανίζεται ο κίνδυνος», γράφει η οικονομική εφημερίδα.