Πέπλο πυκνού νέφους «καταπίνει» το Πεκίνο και αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον τρεις ημέρες, προκαλώντας τον πρώτο «κόκκινο συναγερμό» για την ατμοσφαιρική ρύπανση σήμερα, την ώρα που πολλοί κάτοικοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις να μην κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.

Νωρίς σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, συνωστίζονταν στην πλατεία Τιεν Αν Μεν για την τελετή έπαρσης της σημαίας.

Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως πολλοί αγνόησαν και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία οχημάτων- την εφαρμογή δηλαδή του συστήματος μονών- ζυγών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Chen Jining συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη χθες βράδυ για να ζητήσει μεγαλύτερη εποπτεία στο Πεκίνο και τις γύρω περιοχές, αυξάνοντας παράλληλα των αριθμό των ομάδων των περιβαλλοντικών επιθεωρητών σε 12.

Ο «κόκκινος συναγερμός» σημαίνει πως το 30% των οχημάτων δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους δρόμους, απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, τα περισσότερα σχολεία προχωρούν σε αναστολή των μαθημάτων, στις επιχειρήσεις συστήνεται να εφαρμόσουν ευέλικτο ωράριο εργασίας ενώ όλες οι δραστηριότητες εξωτερικού χώρου θα πρέπει να παύσουν.

Ωστόσο πολλοί αγνόησαν τις ρυθμίσεις αυτές ενώ μεταδόθηκαν εικόνες αστυνομικών να αφαιρούν το χάρτινο κάλυμμα με το οποίο ένας οδηγός είχε κρύψει την πινακίδα του, για να μην φαίνεται αν λήγει σε μονό ή ζυγό αριθμό.

chimn01 chimn02 chimn03 chimn04 chimn05 chimn06 chimn07 chimn08 chimn09 chimn000