Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συμφώνησαν στη δημιουργία περιοχών τράνζιτ για τους πρόσφυγες στα σύνορα της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Παρόλα αυτά οι Σoσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να σταματήσει την εισροή προσφύγων στη χώρα, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και νομικά κωλύματα.

Παρά τις επιφυλάξεις του SPD, ο αρμόδιος για τον συντονισμό της προσφυγικής κρίσης Πέτερ Άλτμαϊερ (CDU) εκτιμά ότι σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία περιοχών τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα ως την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Morgenmagazin του ZDF.

Σύμφωνα με τον Άλτμαϊερ, οι ζώνες αυτές δεν είναι μια γερμανική ανακάλυψη, αλλά προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ο Ζέεχοφερ επεσήμανε: «Μπορώ σήμερα να σας ενημερώσω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του CDU και του CSU για τη δημιουργία περιοχών τράνζιτ», ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα γίνει η επεξεργασία των λεπτομερειών της πρότασης.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα πειστεί το SPD να συμφωνήσει σε αυτή την πρόταση, ο Ζέεχοφερ απάντησε: «Θα το δούμε. Το σημαντικό είναι ότι τώρα το CDU και το CSU συμφωνούν στα βασικά σημεία».

Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η δημιουργία τέτοιων περιοχών θα έχει πρακτικά αποτελέσματα, αλλά και για το αν είναι νομότυπη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ εξέφρασε στη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων με την καγκελάριο Μέρκελ τις επιφυλάξεις του. Προκειμένου να δημιουργηθούν τέτοιες περιοχές θα πρέπει να «αναγερθεί ένας φράχτης», ενώ οι πρόσφυγες «θα είναι λίγο πολύ κρατούμενοι», εξήγησε ο Γέγκερ μιλώντας στο Morgenmagazin.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από νομικής άποψης θα είναι δύσκολο να τεθούν υπό κράτηση αιτούντες άσυλο.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γέγκερ, η δημιουργία περιοχών τράνζιτ αποφασίστηκε πολύ αργά, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό WDR2. Αντίθετα εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης. «Οι άνθρωποι που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους δεν αποθαρρύνονται από περιοχές τράνζιτ, φράχτες και σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, ο Άλτμαϊερ υπογράμμισε ότι «με δεδομένη την κατάσταση που ζούμε» δεν θα πρέπει να αποκλείεται «εκ των προτέρων καμία πιθανότητα».