Συνεχίζεται η εισροή προσφύγων στην Κροατία, οι οποίοι λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε η Ουγγαρία, διέρχονται κατά χιλιάδες από τη χώρα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών, από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η μαζική άφιξη προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική στην Κροατία έως τις 9:00 σήμερα το πρωί, τα σύνορα της χώρας είχαν περάσει 92.472 άνθρωποι.

Συνολικά 3.369 πρόσφυγες οι οποίοι χθες, Τετάρτη εισήλθαν στην Κροατία από τις συνοριακές διαβάσεις Τοβάρνικ και Μπάπσκα στα σύνορα με τη Σερβία μεταφέρθηκαν με τρένα και λεωφορεία προς τα ουγγρικά σύνορα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Κροατίας.

Από την Κροατία καθημερινά διέρχονται κατά μέσο όρο 5.000 πρόσφυγες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ράνκο Όστογιτς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, όπου είπε ότι «τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κάποια μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα».

«Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα σταμάτησε η απόβαση 9.000 ανθρώπων την ημέρα, κι αυτό έχει επιβραδύνει τη ροή των προσφύγων προς την Κροατία, όπως επίσης και το γεγονός ότι άρχισε καταγραφή των προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ-Σερβίας. Η Κροατία σε αυτή την εξέλιξη απάντησε ανοίγοντας τις συνοριακές διαβάσεις» ανέφερε ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Κροατία και πρόσθεσε ότι αναμένεται η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Οκτωβρίου. «Είναι σίγουρα καλό, εκτός από την πληροφόρηση που λαμβάνει από μένα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, να δει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση εδώ» είπε ο κ. Όστογιτς.