Από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα μπήκαν στην Κροατία συνολικά 55.000 πρόσφυγες, καθώς η χώρα έγινε μέρος της διαδρομής των προσφύγων στο ταξίδι τους προς κράτη της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.

Χθες, Πέμπτη, 8.500 μετανάστες έφθασαν στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας. Από το προσωρινό κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς πέρασαν χθες 3.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους μεταφέρονται με λεωφορεία και τρένα προς την Ουγγαρία.

Ομάδες προσφύγων καταφθάνουν συνεχώς στο Οπάτοβατς για καταγραφή και ιατρικό έλεγχο. Οι περισσότεροι φθάνουν μέσω του ορεινού χωριού Μπάπσκα, κοντά στη συνοριακή διάβαση Ίλοκ με τη Σερβία, αλλά και από τη διάβαση Τοβάρνικ.

Τους πρόσφυγες στο Οπάτοβατς επισκέφθηκε, χθες, εκ μέρους της Ισλαμικής Κοινότητας της Κροατίας, ο αναπληρωτής μουφτής Μεβλουντίν Αρσλάμι, ο οποίος ευχήθηκε στους μουσουλμάνους που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής για το Κουρμπάν – Μπαϊράμ.

Οι πρόσφυγες είναι εξουθενωμένοι και αρκετοί φοβούνται μήπως επιστρέψουν στη Σερβία, είπε ο αναπληρωτής μουφτής, τονίζοντας ότι συζήτησε με τους ανθρώπους και τους είπε να συνεργάζονται με τους υπεύθυνους, οι οποίοι θέλουν να τους βοηθήσουν.

Το κέντρο υποδοχής και τον εξωτερικό χώρο επιτηρούν αστυνομικοί και από χθες το πρωί οι πρόσφυγες διαμένουν σε σκηνές ανά εθνικότητα για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ μελών διαφορετικών εθνικοτήτων που ήταν μέχρι τώρα συχνές.

Από το σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ στα σύνορα με τη Σερβία χθες πραγματοποιήθηκαν δύο έκτακτα δρομολόγια για τη μεταφορά μεταναστών, προς το Μπότοβο στα σύνορα με την Ουγγαρία, ανακοίνωσαν ο Κροατικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων.