Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα έτοιμος να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση της Καταλονίας και να έχει συνομιλίες μαζί της πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αλλά πάντα, όπως υπογράμμισε, «εντός του πλαισίου του νόμου». Την ίδια ώρα, ο κύριος συνασπισμός που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει την περιοχή αυτή της Ισπανίας προς την ανεξαρτησία της το 2017.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συζητηθούν. Αλλά καθώς εγώ είμαι ο πρωθυπουργός δεν θα συζητήσω για την ενότητα της Ισπανίας, την εθνική κυριαρχία ή την ελευθερία όλων των Ισπανών», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαι έτοιμος να ακούσω, αλλά δεν είμαι έτοιμος να απαλλαγώ από τον νόμο», σημείωσε επίσης.

Στην Καταλονία, «οι διεκδικήσεις ορισμένων ήταν και εξακολουθούν να είναι εκτός νόμου, αλλά περισσότερο τώρα αποδείχθηκε ότι δεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών», υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι απευθύνει ένα μήνυμα ψυχραιμίας προς όλους τους Ισπανούς και τους Καταλανούς μετά τις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.

«Το μήνυμα (των ψηφοφόρων) είναι σαφές. Έχουμε την πλειοψηφία η οποία νομιμοποιεί απολύτως την εκκίνηση της διαδικασίας», δήλωσε ωστόσο από την πλευρά του ο Ραούλ Ρομέβα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του συνασπισμού «Μαζί για το Ναι» που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βαρκελώνη.

Ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός , «Μαζί για το Ναι» και το μικρότερο αριστερό κόμμα που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν 72 έδρες, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας. Ωστόσο σε ποσοστό, τα δύο ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν μόνον το 47,8% των ψήφων.

«Αν θέλουμε να μετρήσουμε τις ψήφους υπέρ του ναι και υπέρ του όχι, η λύση είναι πολύ εύκολη. Αυτό λέγεται δημοψήφισμα και αν κάποιος θα ήθελε ένα δημοψήφισμα θα έπρεπε να το κάνει», πρόσθεσε.

Η Μαδρίτη αντιτάσσεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Ρομέβα σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος και αυτός για έναν «διάλογο» όσον αφορά όμως την εντολή που τους έδωσαν οι Καταλανοί με την ψήφο τους, δηλαδή μόνον όσον αφορά τον τρόπο επίτευξης της ανεξαρτησίας.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας δήλωσε και αυτός ότι οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ωστόσο το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση μιας περιοχής και ως εκ τούτου μια τέτοια προοπτική παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό υποθετική.