Τον αδελφό του έκπτωτου προέδρου του Κιργιστάν συνέλαβαν οι Αρχές, κατηγορώντας τον πως συμμετείχε στις βίαιες συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους τον περασμένο μήνα. Ο Ακχμάτ Μπακίγεφ βρίσκεται υπό κράτηση στην πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Η προσωρινή κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά την απομάκρυνση του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ τον Απρίλιο στη διάρκεια εξέγερσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο Ακχμάτ Μπακίγεφ αναμένεται να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Η προσωρινή κυβέρνηση δήλωσε ότι συνελήφθη στις 10:00 μμ (τοπική ώρα) χθες Τετάρτη μετά από ειδική επιχείρηση.
«Στη διάρκεια της πρώτης ανάκρισης, ο Α. Μπακίγεφ ξεκίνησε να ομολογεί την ανάμειξή του στα πρόσφατα επεισόδια στο νότο της δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προσωρινή κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι, πιθανόν εκατοντάδες περισσότεροι, σκοτώθηκαν στις πολυήμερες συγκρούσεις τον περασμένο μήνα ανάμεσα σε κιργίζιους και ουζμπέκους στις νότιες περιοχές του Κιργιστάν, μίας στρατηγικής σημασίας χώρα της Κεντρικής Ασίας, που φιλοξενεί τόσο αμερικανικές όσο και ρωσικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις.
Ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, πρώην πρόεδρος, είναι εξόριστος στη Λευκορωσία.

Οι ψηφοφόροι τον προηγούμενο μήνα ενέκριναν με δημοψήφισμα συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία το Κιργιστάν θα γίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.