Στη Βενεζουέλα το θέμα που συζητιέται σε μπαρ, δρόμους και σπίτια είναι το κατά πόσο είναι άσχημη η κατάσταση του ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Ο ίδιος στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.

Σήμερα Κυριακή, οι υποστηρικτές του Τσάβες επέλεξαν να οργανώσουν πορείες ή να συγκεντρωθούν στις εκκλησιές για να προσευχηθούν για την υγεία του ηγέτη τους. Ο Τσάβες εγχειρίστηκε στις 10 Ιουνίου και έκτοτε υποβάλλεται σε θεραπεία στην Κούβα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε ενδέχεται να επιστρέψει στη χώρα του.

Στην κεντρική πλατεία του Καράκας οπαδοί του 56χρονου προέδρου μαζεύτηκαν κρατώντας ομοιώματα του Τσάβες και χόρεψαν και τραγούδησαν όλοι μαζί. Στο Πετάρε, τη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας τελέστηκε λειτουργία με τους δεκάδες παριστάμενους να φωνάζουν ρυθμικά «Αγαπάμε τον Τσάβες».

Η 76χρονη συνταξιούχος Ίρμα Σανταντέρ που φορούσε το χαρακτηριστικό κόκκινο μπλουζάκι που έχει γίνει σήμα κατατεθέν των οπαδών του προέδρου δήλωσε: «Θα βγει νικητής. Ζητάμε όλοι από το Θεό να του δώσει υγεία και δύναμη».

Σημειώνεται ότι ο Τσάβες περίμενε μέχρι τις 30 Ιουνίου για να παραδεχτεί ότι πάσχει από καρκίνο. Μόνο όμως ο ίδιος και οι γιατροί του γνωρίζουν αν ο όγκος έχει κάνει μεταστάσεις ή αν τον πρόλαβαν εγκαίρως. Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι η θεραπεία του 56χρονου προέδρου θα διαρκέσει πολλούς μήνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε «κενό εξουσίας» αφού ο ίδιος δεν έχει ορίσει κανένα διάδοχο.

Ο Ούγκο Τσάβες, σε μήνυμα που ανάρτησε από την Αβάνα στην ιστοσελίδα του στο Twitter, απάντησε στους υποστηρικτές του: «Σας βλέπω, σας ακούω, ζω μέσα από εσάς».