Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της εξοπλιστικής συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα έχει επαφές με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την αγορά δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral από τη Γαλλία έναντι 1,2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Η συμφωνία, βάσει της οποίας το Παρίσι πρόκειται να δώσει στη Μόσχα πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, κάτι που ανησύχησε τις πρώην σοβιετικές γειτονικές χώρες, αναμένεται να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Τα σκάφη τύπου Μιστράλ ανήκουν σε μια κατηγορία μεταγωγικών και επιθετικών πολεμικών πλοίων και συνήθως μεταφέρουν 16 ελικόπτερα, 450 στρατιώτες και μικρότερα αποβατικά/επιθετικά σκάφη. Σήμερα η Ρωσία διαθέτει μόνο ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο είχε κατασκευαστεί την δεκαετία του 1980.

Ο Πούτιν έφθασε αργά χθες το βράδυ στη Γαλλία και επρόκειτο να παρευρεθεί, μαζί με το γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, στην τελετή αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου στο Παρίσι για τους ρώσους στρατιώτες οι οποίοι συμμετείχαν σε μάχες στη Γαλλία στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα εντός της ημέρας, πρόκειται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού στο αεροδρόμιο Μπουργκέ στο Παρίσι, στην οποία η Ρωσία παρουσιάζει το επιβατικό μεσαίων αποστάσεων Sukhoi Superjet 100 και το αμφίβιο αεροσκάφος Be-200.