Δεκτή από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγινε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον, στην Ιερουσαλήμ.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ.

Καμία πλευρά δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποια δήλωση για την συνάντηση αυτή.

Η ΄Αστον και ο ισραηλινός ομόλογός της Αβιγκντορ Λίμπερμαν διαπίστωσαν τη διαφωνία τους ως προς τη δυνατότητα μιας επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Λίμπερμαν εκτίμησε ως μηδενικές τις πιθανότητες μιας επανάληψης των απευθείας διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η παλαιστινιακή ηγεσία σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα για την ένταξη ενός παλαιστινιακού Κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, η κυρία ΄Αστον επανέλαβε την ανάγκη να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να επιτευχθεί μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε στασιμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος συναντήθηκε, επίσης την Παρασκευή στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος ζήτησε από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη μονομερώς ή συλλογικά. Είχε επίσης συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.