Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας από το προεδρικό αεροσκάφος με σκοπό να συζητήσουν για τη συμφωνία που μόλις επιτεύχθηκε με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Επίσης ο Ομπάμα τηλεφώνησε και στον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ με τον οποίο είχε άλλη μια συνομιλία σχετικά με τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν, όπως ανακοίνωσε η προεδρία των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, μια μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή στο Ριάντ ανέφερε, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ότι η Σαουδική Αραβία εύχεται να αποκαταστήσει «καλύτερες σχέσεις» με το Ιράν μετά τη συμφωνία και κάλεσε την Τεχεράνη να πάψει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής. Οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την πρώτη επίσημη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας στη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν που θα εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζει όμως την μεγάλη  σημασία της αυστηρής τήρησης της διαδικασίας της και της διατήρησης της δυνατότητας εκ νέου επιβολής των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πέραν αυτών των σημείων, στα οποία στάθηκε σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μια μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή, το Ριάντ επιμένει επίσης οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί λόγω της υποστήριξης της Τεχεράνης στην τρομοκρατία καθώς και λόγω παραβιάσεων διεθνών συμφωνιών για τους εξοπλισμούς, να μην αρθούν.

Επίσης ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημείωσε ότι η συμφωνία προσφέρει μια ευκαιρία να «ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες της περιοχής του Κόλπου».

«Το Ιράν μπορεί να αποκτήσει (σ.σ. σημαντικό) ρόλο στην περιοχή υπό την προϋπόθεση ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική του και θα σταματήσει τις επεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα χωρών όπως το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος και η Υεμένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή στην κυβέρνηση των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το WAM, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, πολιτικοί ηγέτες της χώρας έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για τη συμφωνία εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να «ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο εμίρης του Κουβέιτ, ο σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ, έστειλε επίσης τηλεγραφήματα στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και στον πρόεδρο Ροχανί για να τους συγχαρεί για την «ιστορική συμφωνία» αυτή.