Καθημερινά τουλάχιστον 28 παιδιά και έφηβοι, στην πλειονότητά τους μαύροι, δολοφονούνται στη Βραζιλία, αριθμός διπλάσιος από ό,τι πριν από 25 χρόνια παρά το γεγονός πως θεσπίστηκαν νόμοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η UNICEF.

Μια έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την προστασία της παιδικής ηλικίας στέκεται στην αντίθεση ανάμεσα στον εν εξελίξει διάλογο στο Κογκρέσο της Βραζιλίας περί της μείωσης της ηλικίας των προσώπων που μπορούν να δικάζονται ως ενήλικες για ποινικά αδικήματα από τα 18 στα 16 έτη, από τη μια, και στις 10.500 δολοφονίες ανηλίκων που καταγράφηκαν το 2013 (την τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα επίσημα στοιχεία), απολογισμός βαρύτερος κι από αυτόν των κρατών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Καταγράφεται στην κοινωνία μια τάση «να αποδοθεί η ευθύνη για τη βία στους εφήβους . Στην πραγματικότητα, καθημερινά επιβάλλεται η θανατική ποινή σε εφήβους, κυρίως μαύρους, σε όλη τη χώρα», σημειώνει η UNICEF.

Αυτή η συγκλονιστική κατάσταση φέρνει τη Βραζιλία «στη δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών νέων έως 19 ετών, πίσω μόνο από τη Νιγηρία», προσθέτει η UNICEF.

Το ποσοστό των δολοφονιών (με θύματα 19 ετών και νεότερα) στις τάξεις του μαύρου πληθυσμού, ο οποίος γενικά πλήττεται από τη φτώχεια και ζει στα προάστια και στις παραγκουπόλεις γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι τετραπλάσιο του αντίστοιχου στον λευκό πληθυσμό: 36,9 έναντι 9,6 ανά 100.000 κατοίκων.

Στη συντριπτική πλειονότητα τους μάλιστα, τα εγκλήματα αυτά μένουν ατιμώρητα, τονίζει η έκθεση της οργάνωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα 25 χρόνια μετά την υιοθέτηση του καταστατικού για τα Παιδιά και τους Εφήβους στη Βραζιλία, που είχε ως στόχο να βελτιώσει τα δικαιώματά τους.

Η UNICEF υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, 60% των Βραζιλιάνων είδε το εισοδηματικό του επίπεδο να βελτιώνεται και 39 εκατ. άνθρωποι βγήκαν από την κατάσταση της ακραίας φτώχειας, ενώ η οικονομία της αναπτυσσόμενης χώρας των 202 εκατ. κατοίκων (εκ των οποίων το 51,2% είναι μαύροι ή μιγάδες) ανήλθε από την 13η στην 7η θέσης παγκοσμίως.

Η Βραζιλία κατέγραψε επίσης προόδους στους τομείς της παιδείας, της καταπολέμησης του υποσιτισμού των παιδιών, της παιδικής εργασίας και της παιδικής θνησιμότητας, αν και στις κοινότητες των ιθαγενών, τα βρέφη διατρέχουν ακόμη σήμερα διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η καταμέτρηση των παιδιών στη χώρα. Η Βραζιλία μετρούσε 59,7 εκατ. παιδιά και εφήβους το 2010, ήτοι το 33% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό τους ανερχόταν στο 45% εν έτει 1991.