Η πηγή των μολύνσεων από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli δεν έχει ακόμη εντοπιστεί και για το λόγο αυτό οι γερμανικές αρχές εξακολουθούν να συνιστούν στον πληθυσμό στη βόρεια Γερμανία να μην τρώει ωμά λαχανικά, όπως αγγούρια, μαρούλια και ντομάτες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια δύναμη κρούσης για το E.coli και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μίλησε με τον ισπανό πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο για τις επιπτώσεις στους ισπανούς αγρότες, στα προϊόντα των οποίων είχε αποδοθεί αρχικά η ευθύνη για τη μόλυνση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως δώδεκα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα μόλυνσης από το βακτήριο E.coli, το οποίο έχει προκαλέσει 18 θανάτους, τους 17 από τους οποίους στη Γερμανία.

Εκτός από τη Γερμανία, κρούσματα του βακτηρίου έχουν επισημανθεί στην Αυστρία (0 του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου, 2 του E.coli), στη Βρετανία, (3, 4), στην Τσεχία (0, 1), στη Δανία (7, 10), στη Γαλλία (0, 6), στην Ολλανδία (4, 4), στη Νορβηγία (0, 1), στην Ισπανία (1, 0), στη Σουηδία (15, 28), στην Ελβετία (0, 2) και στις ΗΠΑ (2, 0), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Όλα τα κρούσματα, εκτός από δύο, αφορούν πρόσωπα που κατοικούν στη βόρεια Γερμανία ή τα οποία μετέβησαν πρόσφατα εκεί στη διάρκεια της περιόδου επώασης (δηλαδή πριν από 3 με 4 ημέρες) ή ακόμη, σε μια περίπτωση, κάποιος που είχε επαφή με ένα πρόσωπο που ήρθε από τη βόρεια Γερμανία» εξηγεί ο ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης σήμερα ότι «δε συνιστά επιβολή εμπορικών περιορισμών λόγω της επιδημίας».

Συνολικά, στις 2 Ιουνίου, 502 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και 1.064 είχαν προσβληθεί από το E.coli, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.