Στη θέση του Προέδρου του Σουρινάμ, της πρώην ολλανδικής αποικίας της Νότιας Αμερικής, εξελέγη σήμερα ο πρώην πραξικοπηματίας και ισχυρός άνδρας των ενόπλων δυνάμεων, Ντέζι Μπουτέρσε.

Ο 64χρονος Μπουτέρσε, που δεν είχε καταφέρει να αποσπάσει την πλειοψηφία στις εκλογές του Μαΐου, εξελέγη τελικά με 36 ψήφους σε σύνολο 51.

Ο Μπουτέρσε ανέτρεψε για πρώτη φορά την κυβέρνηση του Σουρινάμ το 1980 και διατηρήθηκε στην εξουσία μέχρι το 1987. Με νέο πραξικόπημα, το 1990, ανέλαβε και πάλι την προεδρία της χώρας για ένα χρόνο. Από το 1999 έχει εκδοθεί σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης μετά από την καταδίκη του, από ολλανδικό δικαστήριο, σε κάθειρξη 11 ετών και από δικαστήριο του Σουρινάμ σε κάθειρξη 20 ετών για τη δολοφονία 15 αντιφρονούντων (13 πολίτες και 2 στρατιώτες) το 1982.

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας με σκοπό να αποφύγει τη φυλακή, με απονομή χάριτος σε όσους κατηγορήθηκαν για δολοφονίες τη δεκαετία του 1980.

Το Σουρινάμ ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ολλανδία το 1975. Έκτοτε αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα με διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παράνομη εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων του.