Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στη σημερινή ομιλία του ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της Αιγύπτου και της Τυνησίας, και ότι οι δύο αυτές χώρες πρέπει να χρησιμεύσουν ως μοντέλο για όλη την περιοχή που περνά τώρα μια σημαντική αλλαγή.

«Τα γεγονότα των περασμένων έξι μηνών δείχνουν ότι οι στρατηγικές της καταπίεσης και της διαίρεσης δεν βοηθούν κανέναν», τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Στην σημαντική σημερινή ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για την Μέση Ανατολή θέλοντας να δείξει την αμερικανική υποστήριξη στις ταχείες αλλαγές που συντελούνται εκεί μέσω των λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν οδηγήσει στην έξοδο από την εξουσία τους προέδρους Τυνησίας και Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να ξεπεράσουν δεκαετίες μη εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Μια αποτυχία μας στην αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών κρατών», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.