Αίτημα για βοήθεια από τις τράπεζες αναμένει η ιαπωνική κυβέρνηση ώστε να ελαφρύνει το βάρος που αναλαμβάνει η Tepco για να ανταποκριθεί στις μαζικές αποζημιώσεις για τα θύματα της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της στη Φουκουσίμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Το δυστύχημα συνέβη στις 11 Μαρτίου. Δυστυχήματα όπως αυτό συνυπολογίζονται σε δάνεια που έγιναν πριν απ’ αυτό. Φυσικά περιμένω να ζητηθεί η συνεργασία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπό το φως της νέας οικονομικής θέσης της Tokyo Electric», δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Εντάνο έκανε το σχόλιο αυτό αφου η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει νωρίτερα σήμερα να δημιουργήσει ένα ταμείο με χρήματα των φορολογουμένων για να βοηθήσει την Tokyo Electric να αποζημιώσει τα θύματα της κρίσης που πλήττει τον πυρηνικό σταθμό της και να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση.

Η κύρια τράπεζα πιστωτής της Tepco, η Sumitomo Mitsui Banking Corp, και άλλοι δανειστές χορήγησαν στην Tokyo Electric έκτακτα δάνεια 1,9 τρισεκατομμυρίου γιεν (16,5 δισεκατομμύρια ευρώ) αμέσως μετά την καταστροφή.

«Τα δάνεια που δόθηκαν στην Tokyo Electric μετά το δυστύχημα είναι διαφορετικά, και αυτό πρέπει να είναι γνωστό στον ιαπωνικό λαό», δήλωσε ο Εντάνο απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να παραγραφούν κάποιες από τις πιστώσεις.

«Όσο για τα δάνεια που δόθηκαν πρίν από την 11η Μαρτίου, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και θέλω να είμαι προσεκτικός σ’ αυτά που λέω. Όμως, όπως είπατε, δεν πιστεύω ότι (αν οι τράπεζες δεν παραγράψουν κανένα δάνειο που έχει γίνει πριν από τις 11 Μαρτίου) θα τύχουν της κατανόησης του κόσμου», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι μετοχές του ομίλου Sumimoto Mitsui Financial Group (SMFG) και άλλων μεγάλων ιαπωνικών τραπεζών σημείωσαν σήμερα πτώση μετά την ανακοίνωση του κορυφαίου κυβερνητικού εκπροσώπου ότι μπορεί να τους ζητηθεί να ανακουφίσουν το οικονομικό βάρος που επωμίζεται η Tepco.

Οι μετοχές του SMFG σημείωσαν πτώση κατά 4,2%, του Mizuho Financial Group 3% και του Mitsubishi UFJ Financial Group κατά 3,8%.