«Γελοίους» χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας τους νέους όρους που επέβαλλε στη χρήση του ίντερνετ το Συμβούλιο Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών που υπάγεται στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι πάροχοι των υπηρεσιών ίντερνετ έλαβαν μια λίστα 138 «όρων-κλειδιά» που θα πρέπει να απαγορευτούν στη χρήση του ίντερνετ, όπως «χοντρό», «ελεύθερο», «έγκυος» κ.ά. Τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στις 22 Αυγούστου, κατά την τουρκική κυβέρνηση αποσκοπούν στην περιφρούρηση των ανηλίκων από την πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.

Η αντίδραση, όμως, στην κυβερνητική πρωτοβουλία είναι ευρύτατη και πολύπλευρη. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δημοσιογραφικές ενώσεις, νομικοί, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές του ίντερνετ διαμαρτύρονται και θυμίζουν, ότι ήδη η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη λειτουργία σε 5.000 ιστοσελίδες από το 2001.

«Θέλουν να κάνουν το ίντερνετ ασφαλές ή είναι ένας τρόπος λογοκρισίας;» διερωτώνται οι αντίπαλοι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και υποστηρίζουν, όπως σημείωσε ο νομικός Γ.Ακντενίζ στη «Χουριέτ», πως το «ελεύθερο από φίλτρα ίντερνετ είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Η απόφαση του Συμβουλίου είναι νομικά αβάσιμη, γιατί το Συμβούλιο δεν διαθέτει την εξουσία θέσπισης ανάλογων περιορισμών, ενώ είναι ασύμβατη με το σύνταγμα της χώρας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων δημοσιογράφων Ο.Ερίντς τόνισε επίσης πως «οι αρχές θεσπίζουν κανονισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο ίντερνετ, αντί στην προώθηση αυτής της ελευθερίας». Ο Κ.Αλτινπαρμακ, νομικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτει το ερώτημα «αν μια οικογένεια έχει πέντε μέλη ηλικίας 8-60 ετών και έναν υπολογιστή, ποιό πακέτο πρέπει να επιλέξει;» για να υπογραμμίσει ότι με τη ρύθμιση αυτή τελικά «οι ενήλικοι αντιμετωπίζονται ως ανήλικοι».

Σύμφωνα με τη «Χουρριέτ» ορισμένοι ακτιβιστές του ίντερνετ σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν εξαντλήσουν τα τουρκικά ένδικα μέσα χωρίς αποτέλεσμα.