Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Οσάμα μπιν Λάντεν, η θέση του «αρχηγού» έμεινε κενή, όμως ήδη ακούγονται πολλά σενάρια για το ποιος θα την καταλάβει.

Παρακάτω παρατίθενται οι οκτώ επικρατέστεροι… φιναλίστ!


Ayman al-Zawahri
Ο γιατρός Ayman al-Zawahri ήταν απόγονος μιας πλούσιας οικογένειας του Καΐρου και για πολλούς είναι ο νούμερο ένα «υποψήφιος» για τη διαδοχή. Άλλωστε ήταν το νούμερο 2 στο εσωτερικό της οργάνωσης μετά τον Οσάμα. Για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ο Zawahri είναι ο πιο σημαντικός ιδεολογικός ηγέτης της αλ Κάιντα και ο κύριος επιχειρησιακός ηγέτης των δραστηριοτήτων της.


Abu Yahya al-Libi

Γεννηθείς στη Λιβύη ο Abu Yahya al-Libi κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το Νο. 2 της οργάνωσης. Το 2002 είχε πέσει στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και κρατήθηκε στην αεροπορική βάση του Bagram. Το 2005 δραπέτευσε, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο ένθερμα στελέχη του παγκόσμιου κινήματος τζιχάντ.


Saif al-Adel
Το No. 3 της αλ Κάιντα είναι ο Saif al-Adel. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο ή το 1960 ή το 1963. Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα τρομοκρατών του FBI, ενώ θεωρείται ότι συμμετείχε στους βομβαρδισμούς των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα το 1988. Ο Saif al-Adel θεωρείται ειδικός στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχεδίων της οργάνωσης.


Adnan G. El Shukrijumah

Γεννήθηκε το 1975 στη Σαουδική Αραβία. Ο Adnan El Shukrijumah είναι αμερικανός πολίτης και έχει ζήσει στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα. Το 2010 το όνομά του συνδέθηκε με την απόπειρα επίθεσης στο μετρό της Νέας Υόρκης, ενώ τώρα πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Πακιστάν.


Sulaiman Abu Ghaith

Η εισβολή του Saddam Hussein στο Kuwait ήταν το σημείο καμπής τόσο για τον Sulaiman Abu Ghaith, όσο ήταν για τον Osama bin Laden. Ο γεννηθείς στο Kuwait ιερέας διατύπωνε πύρινα κηρύγματα κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου στον Κόλπο, αλλά στη συνέχεια του απαγόρευσαν να κηρύττει λόγω της κριτικής που ασκούσε στην κυβέρνηση. Το 2000 πήγε στο Αφγανιστάν και έγινε μέλος της αλ Κάιντα.


Fazul Abdullah Mohammed
Ο Fazul Abdullah Mohammed είναι ένας από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες λόγω της συμμετοχής του στο βομβαρδισμό της αφρικανικής πρεσβείας το 1998. Τώρα θεωρείται ότι είναι ο «αρχηγός» της οργάνωσης στην ανατολική Αφρική, ενώ έχει στενές επαφές με την ισλαμιστική πολιτοφυλακή Shabaab.


Ilyas Kashmiri
Στενός φίλος του Osama bin Laden, ο Ilyas Kashmiri είναι «ανερχόμενο αστέρι» στους κόλπους των τρομοκρατών. Έχει γεννηθεί στο Κασμίρ του Πακιστάν και είναι πρώην στέλεχος του πακιστανικού στρατού, ενώ έχει πολεμήσει κατά των Ρώσων στο Αφγανιστάν, κατά των Ινδών στο Πακιστάν και κατά της πακιστανικής κυβέρνησης.

Θεωρείται ότι έχει σχεδιάσει πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη δυτική Ευρώπη, ενώ στρατολογεί «τζιχαντιστές» στη δυτική Ευρώπη.

Adam Yahiye Gadahn
Ο Gadahn έχει γεννηθεί στο Oregon των ΗΠΑ και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 εγκαταστάθηκε στο Πακιστάν. Σύμφωνα με το FBI έχει προσφέρει υλική υποστήριξη στην αλ Κάιντα.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν