Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε καφετέρια της πόλης Μαρακές του Μαρόκου, την οποία το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια».

Η έκρηξη σημειώθηκε στην καφετέρια Argana που βρίσκεται στο μέσο της κεντρικής πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, την οποία επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες υπάρχουν και ξένοι υπήκοοι.

«Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει στο σημείο (της έκρηξης) υποδηλώνουν ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το πρακτορείο MAP.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες και πρόσθεσε ότι «έχει ανοίξει έρευνα για να καθοριστούν οι συνθήκες της έκρηξης».

Ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη φιαλών αερίου που βρίσκονταν μέσα στην καφετέρια.

«Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν πολλοί τουρίστες», δήλωσε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος της νομαρχίας του Μαρακές χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες.

Σύμφωνα με ένα αυτόπτη μάρτυρα που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο «όλος ο πρώτος όροφος του καφέ Argana έχει υποστεί ζημιές από την έκρηξη». Οι τουρίστες μπορούν «να έχουν θέα σε ολόκληρη την πλατεία από τον όροφο αυτό», πρόσθεσε.