Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έντονες βροχές στην κεντρική Κίνα και
το επίπεδο των υδάτων στον ποταμό Γιανγκτσέ  συνεχίζει να ανεβαίνει. Οι
αρχές εκφράζουν πλέον φόβους πως η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη και από τις πλημμύρες του 1998 που είχαν στοιχίσει τη ζωή 4.000 ανθρώπων.  

«Αν και η σημερινή κατάσταση κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ δεν έχει φθάσει ακόμη σε επικίνδυνο επίπεδο, βρίσκεται οπωσδήποτε σε κρίσιμο σημείο», φέρεται να δήλωσε σε εφημερίδα αξιωματούχος αρμόδιος για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Προειδοποίησε  επίσης πως αν σημειωθούν βροχοπτώσεις και σε άλλες περιοχές που διασχίζει ο Γιανγκτσέ, θα προκληθούν τεράστιες πλημμύρες, «όπως το 1998» ενώ εκτίμησε πως «ο επερχόμενος τυφώνας Conson θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Το 1998 είχαν χάσει τη ζωή τους 4.000 άνθρωποι ενώ 18 εκατομμύρια είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι ζημιές ξεπέρασαν τα 37 δις δολάρια.

Οι πλημμύρες σε πολλές περιοχές της νότιας Κίνας έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή περίπου 400 ανθρώπων εφέτος. Ο πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο κάλεσαν τις τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες αρωγής και σημείωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου επαπειλούνται πλημμύρες πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες έγκαιρα, κατά το δημοσίευμα.