Είκοσι δύο άτομα ύποπτα για συμμετοχή στην οργάνωση Zetas συνελήφθησαν για την υπόθεση των ομαδικών τάφων με 145 σορούς που ανακαλύφθηκαν στο βορειοανατολικό Μεξικό, όπως ανακοίνωσε χθες το μεξικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των συλληφθέντων στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης σε 55.

«Σύμφωνα με τις έρευνες εμπλέκονται στα αδικήματα της συμμετοχής σε παράνομη οργάνωση, της ανθρωποκτονίας, της παράνομης στέρησης της ελευθερίας, της παραβίασης της νομοθεσίας για τα πυροβόλα όπλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ανάμεσα στους 55 συλληφθέντες βρίσκονται και 16 αστυνομικοί της επαρχίας Ταμαουλίπας, καθώς και ο Μάρτιν Όμαρ Εστράντα Λούνα, γνωστός και ως «Ελ Κίλο», που φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής του πυρήνα της οργάνωσης που ευθύνεται για τις δολοφονίες που έγιναν στο Σαν Φερνάντο, 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των 22 ανθρώπων που συνελήφθησαν χθες είναι και πέντε γυναίκες ως ύποπτες για συμμετοχή στην οργάνωση, επικεφαλής της οποίας είναι ο Εσβι Λέονελ Μπάτρες Χερνάντεζ, γνωστός και με το προσωνύμιο «Ελ Γκάτο» (Ο γάτος), σύμφωνα πάντα με το υπουργείο.

Εκατόν σαράντα πέντε πτώματα έχουν εκταφεί μέχρι στιγμής από ομαδικούς τάφους στο Σαν Φερνάντο, απ’ όπου ξεκινούν οι δρόμοι για τις πόλεις Ματαμόρος και Ρεϊνόσα στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Αυτούς τους δύο δρόμους προτιμούν οι μεξικανοί μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στις ΗΠΑ.