Τη μη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ από την Τουρκία καταδίκασε η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε έκθεσή της Επιτροπής για τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, η επιτροπή υιοθέτησε σήμερα τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Παπαστάμκου, με την οποία θεωρεί «λυπηρό το ότι για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο η τουρκική πλευρά δεν έθεσε σε εφαρμογή το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας».

Η επιτροπή κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να θέσει το πρωτόκολλο σε πλήρη εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση κατά τρόπο που δεν θα περιλαμβάνει διακρίσεις, ενώ προειδοποίησε ότι εάν δεν το πράξει η πορεία των διαπραγματεύσεων μπορεί να επηρεαστεί.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με σειρά τροπολογιών του, δώδεκα εκ των οποίων του κ. Παπαστάμκου, συντέλεσε στο να αποφορτισθεί ο ετεροβαρής χαρακτήρας του κειμένου και να συμπεριληφθούν στην τελική του μορφή αναφορές σε συγκεκριμένους εμπορικούς τομείς μη συμμόρφωσης της τουρκικής πλευράς με το κοινοτικό κεκτημένο.