Μονάδα πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης θα αναχωρήσει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία για να βοηθήσει τις αρχές να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Οι 155 πεζοναύτες που ανήκουν στη Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος (CBIRF) με βάση το Μέριλαντ θα φτάσουν στην Ιαπωνία την Παρασκευή.

Η ομάδα είναι  εκπαιδευμένη να εντοπίζει χημικούς παράγοντες, να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας καθώς και την απολύμανση ατόμων από τη ραδιενέργεια, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σταθεροποίησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Οι πεζοναύτες θα βοηθήσουν τους ιάπωνες αξιωματούχους με τις γνώσεις τους στη ραδιολογία και αν χρειαστεί και τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της ιατρικής, της επιμελητείας και των επικίνδυνων υλικών, σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό.

Οι αμερικανοί στρατιωτικοί δεν έχουν την άδεια να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων το πυρηνικό εργοστάσιο. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση για μια ζώνη 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο.