Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι στη Ρωσία μοιάζουν να πιστεύουν τα «ψέματα», όπως τα χαρακτήρισε, του Μουάμαρ Καντάφι για απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λιβύη.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί σ’ αυτό και φαίνεται σαν μερικοί άνθρωποι εδώ να θεωρούν αληθινούς τους ισχυρισμούς του Καντάφι για τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων, που σε ό,τι με αφορά αποτελούν καθ’ ολοκληρίαν ψέματα», δήλωσε ο Γκέιτς στους δημοσιογράφους έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με το ρώσο υπουργό Άμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ.

Ο Γκέιτς υπογράμμισε επίσης πως «η ένταση των σημαντικών στρατιωτικών πληγμάτων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή θα μειωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες», καθώς θα χρειάζονται λιγότερα πλήγματα επειδή τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Καντάφι θα έχουν εξαλειφθεί.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι η αστάθεια στην Υεμένη μπορεί να αποσπάσει την προσοχή στη χώρα αυτή από τον αγώνα εναντίον της Αλ-Κάιντα και υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σερντιούκοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ρωσία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και διεξαγωγή πολιτικών διαπραγματεύσεων.

«Καλούμε να γίνουν όλα όσα πρέπει για να σταματήσει η βία. Είμαστε σίγουροι πως ο καλύτερος δρόμος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού είναι μια άμεση κατάπαυση του πυρός και η έναρξη ενός διαλόγου», δήλωσε ο Σερντιούκοφ μετά τη συνάντηση του με τον Γκέιτς.