Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί το τέλος των επιθέσεων σε αμάχους παρά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τις συμμαχικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της διεθνούς επιχείρησης, ο αμερικανός ναύαρχος, Σάμιουελ Λόκλιαρ.

«Θεωρώ ότι παρά τη μέχρι στιγμής επιτυχία μας, ο Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΟΗΕ και συνεχίζουν να επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό της Λιβύης», δήλωσε ο Λόκλιαρ σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δυνάμεις του Καντάφι πρέπει να απομακρυνθούν από την Αντζαμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια.

Ο Λόκλιαρ επεσήμανε άλλωστε ότι συνεργάζεται στενά με τους βρετανούς και τους γάλλους αξιωματούχους και ότι στρατιωτικές δυνάμεις από 13 χώρες θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση. Ανάμεσα στα κράτη αυτά είναι και το Κατάρ πολεμικά αεροσκάφη του οποίου θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις στη Λιβύη μέχρι το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα πάντα με τον αμερικανό ναύαρχο.

Ο Λόκλιαρ υπογράμμισε ότι είναι πλέον απίθανο η πολεμική αεροπορία του Καντάφι να μπορέσει να πλήξει τις επιχειρήσεις της δυτικής συμμαχίας καθώς έχει δεχθεί σφοδρά χτυπήματα από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Τέλος ο ναύαρχος δήλωσε ότι τα δύο μέλη του πληρώματος του αμερικανικού F-15 που κατέπεσε τη νύχτα στα ανατολικά της Λιβύης έχουν περισυλλεγεί από «τις δυνάμεις της συμμαχίας».