Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ζήτησε σήμερα με επιστολή του από τον ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του Ντέιβ Κλαρκ και Ρομπέρτο Σμιντ που συνελήφθησαν το Σάββατο κοντά στην Ατζνταμπίγια (ανατολική Λιβύη).

«Έχω την τιμή για να σας ζητήσω να τους ξαναδώσετε την ελευθερία τους, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης στην οποία αναφέρεστε τόσο συχνά», γράφει στην επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος του AFP, Εμανουέλ Χογκ.

«Το διάβημα μου αφορά επίσης τον Τζο Ρεντλ, φωτογράφος του πρακτορείου Γκετί, με το οποίο οι συνεργάτες μας του AFP εργάζονται στενά», προσθέτει ο Χογκ.

Ο Εμανουέλ Χογκ και ο διευθυντής Πληροφόρησης του AFP, Φιλίπ Μασονέτ έγιναν σήμερα δεκτοί από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, και τον υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Φρεντερίκ Μιτεράν, για να συζητήσουν για την σύλληψη αυτών των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού τους, που ελήφθη από το Γαλλικό Πρακτορείο το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντέιβ Κλάρκ, βρετανός υπήκοος, ο Ρομπέρτο Σμιντ που έχει διπλή ιθαγένεια κολομβιανή και γερμανική, και ο Τζο Ρεντλ, αμερικανός υπήκοος, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι το Σάββατο.

Ο οδηγός διευκρίνισε ότι συνάντησαν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την Ατζνταμπίγια, μια πομπή στρατιωτικών οχημάτων. Κάναμε επιτόπου στροφή, αλλά μας κυνήγησαν και μας ανάγκασαν να σταματήσουμε.

Τέσσερις στρατιώτες, στη συνέχεια, τους ανάγκασαν να κατέβουν από το όχημα υπό την απειλή των όπλων τους. Ο Ντέιβ Κλάρκ, δήλωσε ο οδηγός, τους φώναξε «Σαχάφα Σαχάφα» («δημοσιογράφοι, δημοσιογράφοι») για να προσδιορίσει την ταυτότητά τους. Οι τρεις δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν κατόπιν στην άκρη του δρόμου, με τα χέρια στο κεφάλι, πριν επιβιβαστούν σε ένα αυτοκίνητο με άγνωστο προορισμό.

Ο Ντέιβ Κλαρκ, 38 ετών, ο οποίος εργάζεται στην έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου στο Παρίσι, είναι ειδικός απεσταλμένος στη Λιβύη από τις 8 Μαρτίου. Ο Ρομπέρτο Σμιντ, 45 ετών, φωτογράφος από το γραφείο του Ναϊρόμπι, βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη από τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Τζο Ρεντλ είναι 45 ετών.