Συνομιλίες με τον τούρκο πρωθυπουργό και τον εμίρη του Κατάρ είχε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιζητεί τη διεύρυνση της συμμετοχής στις συμμαχικές στρατιωτικές επιθέσεις στις λιβυκές δυνάμεις και να διευκρινιστεί το θέμα της ηγεσίας της αποστολής στη Λιβύη.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ, ο Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του εμιράτου στην αποστολή στη Λιβύη.

Κατά τη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποστολή αυτή θα απαιτήσει μια ευρείας βάσης διεθνή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών, για την εφαρμογή και την επιβολή των αποφάσεων του ΟΗΕ, η οποία θα στηρίζεται στις εθνικές συμβολές και θα καταστεί δυνατή μέσω των μοναδικών πολυεθνών ικανοτήτων διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Οι Ομπάμα και Ερντογάν επανέλαβαν εξάλλου ότι υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δίδει άδεια για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα μετάσχει σε μαχητικές αποστολές στη Λιβύη.

Κατά τη συνομιλία με τον Ερντογάν, ο Ομπάμα ευχαρίστησε εξάλλου την Τουρκία επειδή βοήθησε να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις δημοσιογράφοι των Νιου Γιορκ Τάιμς.