Το δικαστήριο του Άαρχους, στην κεντρική Δανία έκρινε σήμερα ένοχο για απόπειρα άσκησης τρομοκρατίας και απόπειρα δολοφονίας του δανού σκιτσογράφου του Μωάμεθ, Κουρτ Βέστεργκαρντ, το σομαλό Μοχάμεντ Τζιλ.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι η απόπειρα δολοφονίας, στην κατοικία του την 1η Ιανουαρίου του 2010, του Κουρτ Βέστεργκαρντ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης με τα σκίτσα του Μωάμεθ, θα πρέπει να θεωρηθεί ως απόπειρα εκφοβισμού του πληθυσμού σε υψηλό βαθμό και αποσταθεροποίησης των δομών της κοινωνίας», εξήγησε η δικαστής Ίνγκριντ Θόρσμπε, σημειώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου κατά του Τζιλ ήταν ομόφωνη.

«Ο κατηγορούμενος είχε απολύτως την πρόθεση να σκοτώσει τον Κουρτ Βέστεργκαρντ, αλλά εμποδίστηκε από την ασφάλεια του μπάνιου στο οποίο κατέφυγε ο σκιτσογράφος και από την άφιξη της αστυνομίας», προσέθεσε η Θόρσμπε.

Η ποινή που θα επιβληθεί στον Τζιλ, η οποία μπορεί να είναι και ισόβια κάθειρξη, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου του 2010 ο Μοχάμεντ Τζιλ, ηλικίας σήμερα 29 ετών, εισέβαλε στο σπίτι του γελοιογράφου που βρίσκεται κοντά στο Άαρχους, οπλισμένος με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι και φωνάζοντας ότι θέλει να τον σκοτώσει επειδή προσέβαλε τον προφήτη και τους μουσουλμάνους.