Το Μαρόκο μάλλον δε θα γλιτώσει από μια εξάπλωση της εξέγερσης στην Αίγυπτο στις αραβικές χώρες, δηλώνει ο Μουλάι Χισάμ, ξάδελφος του μαροκινού βασιλιά Μοχάμεντ Στ’, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η κατάσταση στο Μαρόκο είναι μέχρι στιγμής ήρεμη και δεν υπάρχουν πρακτικά ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξουν λαϊκές εξεγέρσεις, όπως αυτές στην Τυνησία ή την Αίγυπτο.

«Δεν έχουν ακόμη φτάσει στο Μαρόκο, αλλά μην αυταπατάστε: σχεδόν όλα τα απολυταρχικά συστήματα θα επηρεαστούν από το κύμα διαμαρτυριών», δηλώνει στην Ελ Παΐς ο Χισάμ, γνωστός και ως «Ο Κόκκινος Πρίγκιπας» λόγω των αριστερών πολιτικών του θέσεων, στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Παρίσι.

«Το Μαρόκο δεν θα αποτελέσει μάλλον εξαίρεση», προσθέτει.

«Αυτό που μένει να δούμε είναι αν οι διαμαρτυρίες θα είναι μόνο κοινωνικές» ή αν θα εμπλακούν πολιτικά κόμματα, σημειώνει.

Μολονότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Τυνησίας και του Μαρόκου «η άβυσσος μεταξύ των κοινωνικών τάξεων υπονομεύει τη νομιμότητα του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος» και στο Μαρόκο, υπογραμμίζει ο πρίγκιπας.

Οι περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις στο Μαρόκο υποστηρίζουν τη μοναρχία, αλλά είναι δυσαρεστημένες από τη «μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια της κυβέρνησης», εξηγεί.

«Το μεγάλο εύρος της μοναρχικής εξουσίας από την ανεξαρτησία δεν είναι συμβατό με τη νέα θεμελιώδη διάσταση που δικαιώνει τα δικαιώματα του πολίτη», προσθέτει.

Το Μαρόκο «δεν είναι Τυνησία», αλλά ορισμένοι από τους παράγοντες που οδήγησαν στις διαμαρτυρίες στη χώρα αυτή υφίστανται «κατά σχεδόν τον ίδιο τρόπο» και στο Μαρόκο, γράφει επίσης ο μαροκινός συγγραφέας Αμπντελατίφ Λαάμπι στην Ελ Παΐς.

Στο μεταξύ ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο Στ’ πραγματοποίησε 48ωρη επίσκεψη στη Γαλλία από την οποία αναμένεται ότι έχει ήδη επιστρέψει σήμερα.

Η επίσκεψή του αυτή ήταν, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ιδιωτική. Ωστόσο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είχε συνομιλίες για την κατάσταση στην Τυνησία και την Αίγυπτο με τις γαλλικές αρχές.