Στις 23 Μαΐου 1934, οι διαβόητοι εγκληματίες Μπόνι Πάρκερ και Κλάιντ Μπάροου πέφτουν νεκροί από μία βροχή από δεκάδες πυρά της αστυνομίας κοντά στο Σάιλς της Λουιζιάνα. Η ιστορία τους, γεμάτη από πάθος και εγκληματική δράση, αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πιο θρυλικές και πολυδιάστατες εγκληματικές φιγούρες της Αμερικής.

Η σχέση της Μπόνι και του Κλάιντ ξεκίνησε το 1930 στο Τέξας, όταν η Μπόνι, τότε 19 ετών, γνώρισε τον Κλάιντ μέσω κοινών φίλων. Ο Κλάιντ είχε ήδη επιλέξει το δρόμο της παρανομίας και σύντομα η Μπόνι τον ακολούθησε (ξεκινώντας με το να τον βοηθήσει να δραπετεύσει) σε μια σειρά ληστειών και εγκλημάτων που τους κατέστησαν διαβόητους σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο κόσμος από τη μία τους θεωρούσε αδίστακτους εγκληματίας και από την άλλη έβλεπε έναν έναν “Ρομπέν των Δασών” στο ζευγάρι που είχε φτωχή καταγωγή και έκλεβε από Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Τη θετική τους εικόνα ενίσχυσε ο ρομαντισμός στην ιστορία τους, οι -όλο νάζι- φωτογραφίες που δημοσίευαν στον Τύπο καθώς και το γεγονός ότι η Μπόνι Πάρκερ ήταν εγκληματίας γένους θηλυκού, κάτι που δεν συνηθιζόταν.

Η “Συμμορία Μπάροου” έγινε γνωστή για τις ληστείες τραπεζών και καταστημάτων σε πέντε πολιτείες: Τέξας, Οκλαχόμα, Μιζούρι, Νέο Μεξικό και Λουιζιάνα. Εκτός από τους Μπόνι και Κλάιντ, η ομάδα περιλάμβανε τον παιδικό φίλο του Μπάροου, Ρέιμοντ Χάμιλτον, τον Γουόλτερ Τζόουνς, τον Χένρι Μεθβιν, τον αδερφό του Μπάροου, Μπακ, και τη σύζυγό του, Μπλάνς.

Μετά από μεγάλες προσπάθειες, η αστυνομία τους εντόπισε τελικά την άνοιξη του 1934 και μία στημένη ενέδρα στις 23 Μαΐου κατέληξε στη θανάτωση των Μπόνι και Κλάιντ, όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στο αυτοκίνητό τους, ρίχνοντας περισσότερες από 130 σφαίρες. Η Μπόνι και ο Κλάιντ σκοτώθηκαν ακαριαία​.

Η σκηνή του θανάτου τους προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου που προσπαθούσε να πάρει αναμνηστικά. Το αυτοκίνητο στο οποίο σκοτώθηκαν, ένα Ford V8, έγινε διάσημο και εκτίθεται σήμερα σε ένα καζίνο στη Νεβάδα ενώ η ιστορία τους γυρίστηκε και σε ταινία, τη γνωστή επιτυχία “Bonnie and Clyde” (1967) του Άρθουρ Πεν, με πρωταγωνιστές τις Φάι Ντάναγουέι και Γουόρεν Μπίτι.

Η ταινία, με επιρροές από το γαλλικό Νέο Κύμα, αποτέλεσε σταθμό στον αμερικανικό κινηματογράφο και εισήγαγε πρωτοπορίες όπως: η ρεαλιστική απεικόνιση της βίας, η χρήση slow motion και άλλων εφέ, η παρουσίαση των χαρακτήρων με τέτοιο τρόπο που το κοινό ταυτίζεται και συμπάσχει (παρόλο που είναι εγκληματίες) κ.α.

Παρά τον βίαιο και αιματηρό τρόπο με τον οποίο έζησαν και πέθαναν, οι Μπόνι και Κλάιντ παραμένουν μέχρι σήμερα συμπαθητικές και ρομαντικές εγκληματικές φιγούρες στη λαϊκή κουλτούρα​.

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο

Καμπάνια του SPD το 1997

1875: Ιδρύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).

1878: Η Κύπρος προσαρτάται στη Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.

1900: Αρχίζει τη λειτουργία του στη Νέα Υόρκη το Associated Press, το βασικό και κυρίαρχο ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΠΑ. Η λειτουργία του έχει μορφή διεθνούς συνεταιριστικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

1911: Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1911: Εγκαινιάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

1922: Ο Γεώργιος Χατζανέστης αναλαμβάνει την αρχιστρατηγία των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία.

1929: Εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα.

1934: Η 24χρονη Μπόνι Πάρκερ και ο 25χρονος Κλάιντ Μπάροου σκοτώνονται στη Λουιζιάνα από την Αστυνομία, καθώς οδηγούν μία κλεμμένη Ford V8, το αγαπημένο αυτοκίνητο του ζευγαριού. Μάλιστα, ο Κλάιντ είχε στείλει επιστολή στον Χένρι Φορντ το 1934 συγχαίροντάς τον για το μοντέλο αυτό.

1939: Το υποβρύχιο «Squalus» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ βυθίζεται ανοικτά των ακτών του Νιου Χάμσαϊρ κατά τη διάρκεια δοκιμής κατάδυσης, προκαλώντας το θάνατο 24 ναυτών και δύο τεχνικών. Οι υπόλοιποι 32 ναύτες και ένας ναυπηγός διασώνονται την επόμενη ημέρα.

1940: Ο Φράνκ Σινάτρα ηχογραφεί με την Ορχήστρα Τόμι Ντόρσι το «I’ll Never Smile Again» το πρώτο από μια σειρά Νο 1 τραγούδια που θα έχει με τη συγκεκριμένη ορχήστρα.

1941: Η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται και ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η ελληνική κυβέρνηση φεύγουν από το νησί και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα κατά του Άξονα.

1945: Tο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων, με την υπ’ αριθμ. 344 απόφασή του, καταδικάζει ερήμην σε θάνατο 1930 Τσάμηδες, που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

1986: Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) αποστρατιωτικοποιείται και μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Οι συντελεστές της ταινίας Pulp Fiction στις Κάννες το 1994

1994: Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, ο Χρυσός Φοίνικας απονέμεται στην ταινία «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο.

1995: Ανακοινώνεται επίσημα η κυκλοφορία της γλώσσας προγραμματισμού Java.

1997: Το θέμα των απόψεων του Γιώργου Παπανδρέου για το διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών παίρνει πολιτικές διαστάσεις.

2004: Μεγάλος νικητής του 57ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Κανών αποδεικνύεται το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Fahrenheit 9/11» του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ.

2006: Ένα ελληνικό και ένα τουρκικό F-16 συγκρούονται κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν αμφότερα στη θάλασσα. Σώος ανασύρεται ο Τούρκος πιλότος, ενώ τα συντρίμμια του ελληνικού μαχητικού θα βρεθούν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας, ότι ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης είναι νεκρός.

Γεννήσεις

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Ζωρζ Σαρή. Πέθανε 9 Ιουνίου 2012 σε ηλικία 87 ετών

1821 – Απόλλων Μάικοφ, ρώσος ποιητής, γνωστός για το ποίημά του «Νέο Ελληνικό Τραγούδι» («Novogrecheskaya pesnya») που μελοποίησε ο Τσαϊκόφσκι.

1917 – Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας».

1925 – Ζωρζ Σαρή (κατά κόσμον Γεωργία Σαριβαξεβάνη Καρακώστα), Ελληνίδα συγγραφέας και ηθοποιός

1951 – Αντώνης Σαμαράς, Έλληνας πολιτικός

Θάνατοι

1868 – Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός

1906 – Ερρίκος Ίψεν, Νορβηγός συγγραφέας

2013 – Ζορζ Μουστακί, Γάλλος τραγουδοποιός ελληνικής καταγωγής

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου
Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου ή του Βούδα
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας