Συναγερμό σήμανε το χτύπημα κατά του Ιράν την Παρασκευή και έβαλε φωτιά στις ήδη κρίσιμες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός ενώ η διεθνής κοινότητα επέμενε να απευθύνει εκκλήσεις για ψυχραιμία.

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, που επικαλούνται οι New York Times, το χτύπημα ήταν υπολογισμένο για να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν ότι το Ισραήλ μπορεί να παρακάμψει απαρατήρητα τα αμυντικά συστήματα του Ιράν και να τα παραλύσει, χρησιμοποιώντας ένα κλάσμα της ισχύος πυρός που ανέπτυξε η Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, όταν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο αμερικανικό μέσο ότι το ισραηλινό όπλο που χρησιμοποιήθηκε έπληξε ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 σε στρατιωτική βάση στην κοντινή επαρχία Ισφαχάν. Τις αναφορές των αξιωματούχων υποστηρίζουν δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από τους New York Times, οι οποίες έδειξαν ζημιά στο ραντάρ ενός συστήματος S-300 στην όγδοη αεροπορική βάση Shekari στο Ισφαχάν.

Οι δύο Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ιρανικός στρατός δεν εντόπισε τίποτα να εισέρχεται στον ιρανικό εναέριο χώρο την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων και αεροσκαφών. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, ανέφερε ότι δεν σημειώθηκε καμία πυραυλική επίθεση και ότι το σύστημα αεράμυνας του Ιράν δεν είχε ενεργοποιηθεί.

Το Ισραήλ, είπαν οι δύο δυτικοί αξιωματούχοι, είχε απορρίψει προηγούμενο σχέδιο να ανταποδώσει τα πυρά στο Ιράν με μια μεγάλης κλίμακας επίθεση. Το σχέδιο αυτό, είπαν, αντικαταστάθηκε με ένα χτύπημα που είχε σκοπό να στείλει ένα «ήσυχο» αλλά αποφασιστικό μήνυμα με στόχο να τερματιστεί ο κύκλος των αντιποίνων.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, είχε ως στόχο να δώσει στο Ιράν μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας. Η επίθεση, είπαν, ήταν βαθμονομημένη για να κάνει το Ιράν να σκεφτεί δύο φορές πριν εξαπολύσει άμεση επίθεση στο Ισραήλ στο μέλλον.

Αξιωματούχοι τόσο από το Ιράν όσο και από το Ισραήλ απέφυγαν να μιλήσουν δημοσίως για την επίθεση της Παρασκευής, μια κίνηση που φάνηκε να αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση μιας σύγκρουσης που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.