Δυσκολεύουν οι μάχες, κοντά στην Τσάσιβ Γιαρ, πόλη στην περιφέρεια Ντονέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας σύμφωνα με ανακοίνωση της χώρας σήμερα, αλλά διαψεύδουν πως οι ρώσικες δυνάμεις πλησίασαν στα προάστιά της.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς τα ανατολικά, αφού κατέλαβαν την Αβντιίβκα, προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, τον Φεβρουάριο. Η Ουκρανία προσπαθεί να προχωρήσει, αλλά αντιμετωπίζει ελλείψεις πυρομαχικών πυροβολικού, καθώς η αμερικανική βοήθεια δεν έχει εδώ και μήνες εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Μια γρήγορη κατάληψη της Τσάσιβ Γιαρ, πόλης με πληθυσμό πριν από τον πόλεμο 12.200 κατοίκων, που βρίσκεται δυτικά της κατεστραμμένης και υπό ρωσική κατοχή πόλης Μπαχμούτ, θα σηματοδοτούσε ζοφερή οπισθοδρόμηση για το Κίεβο και αύξηση της δυναμικής των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο των μαχών.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει νωρίτερα, επικαλούμενο αξιωματούχο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στα προάστια της πόλης, την οποία η Μόσχα θεωρεί σημαντικό σημείο στάθμευσης των δυνάμεων του Κιέβου και η οποία είναι επίσης πολύ καλά οχυρωμένη.

Ο εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης των δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντρίι Ζαντουμπίνιι, δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή είναι ψευδής.

«Η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη, οι μάχες συνεχίζονται, αλλά αυτοί (οι Ρώσοι) δεν είναι εκεί», σημείωσε ο ουκρανός αξιωματούχος τηλεφωνικώς. «Μην πιστεύετε τις ρωσικές πληροφορίες», πρόσθεσε.

Χθες, Πέμπτη, ο δήμαρχος της πόλης, Τσέρχι Τσάους, δήλωσε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Espresso TV ότι η σημερινή κατάσταση στην Τσάσιβ Γιαρ είναι η πιο δύσκολη που έχουν αντιμετωπίσει από τον Φεβρουάριο του 2022 που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία μπορεί να προγραμματίζει νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας στα τέλη Μαΐου ή το καλοκαίρι. Ωστόσο ο ουκρανός πρόεδρος έχει σημειώσει ότι και το Κίεβο έχει τα δικά του σχέδια για το πεδίο των μαχών.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας σε μεγάλη έκταση διακοπές ρεύματος σε τμήματα της χώρας.

Αφού κατέλαβαν την Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελαύνουν αργά, εκμεταλλευόμενες καθυστερήσεις στη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση σε στρατιωτική αεροπορική βάση στη Ρωσία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι κατέστρεψε «τουλάχιστον 6 ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη» και ότι προκάλεσε «σημαντικές» ζημιές σε άλλα οκτώ, σε μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα σε στρατιωτική αεροπορική βάση στη Ρωσία.

Η επίθεση αυτή κατά της αεροπορικής βάσης στο Μοροζόφσκ, στην περιφέρεια του Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, στα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν μια «ειδική επιχείρηση», η οποία έγινε από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU και τον ουκρανικό στρατό, όπως δήλωσε πηγή του ουκρανικού τομέα άμυνας.

Αυτή δεν διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιχείρηση. Ωστόσο, η Ρωσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε πολλές περιφέρειές της, συμπεριλαμβανομένης της Ροστόφ, στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί.

Στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον, πρωτεύουσα της περιφέρειας αυτής, βρίσκεται το γενικό επιτελείο των ρωσικών δυνάμεων που διεξάγουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη βάση του Μοροζόφσκ σταθμεύουν κυρίως βομβαρδιστικά που χρησιμοποιούνται για να πλήξουν θέσεις του ουκρανικού στρατού και πόλεις που βρίσκονται κοντά στην γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με αυτήν την πηγή.

«Πρόκειται για μια σημαντική ειδική επιχείρηση που θα μειώσει σημαντικά τις πολεμικές ικανότητες των Ρώσων», σημείωσε η πηγή του ουκρανικού τομέα άμυνας, προσθέτοντας ότι «γύρω στους είκοσι» ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη βάση.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι κατέρριψε και τα 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον νότιων περιφερειών της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες Ζαπορίζια, Οδησσό και Ντνιπροπετρόφσκ. Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης δύο πυραύλους S-300/S-400 και τρεις βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M στην επίθεσή της στη διάρκεια της νύχτας.

Μια από τις επιθέσεις είχε στόχο ενεργειακή υποδομή στην περιφέρεια της Οδησσού, αλλά η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα απώθησε και τα τέσσερα drones, σύμφωνα με ανάρτηση του νότιου τομέα των ουκρανικών δυνάμεων στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Από τα συντρίμμια drones που καταρρίφθηκαν υπέστησαν ζημιές ορισμένες ιδιωτικές κατοικίες και κτίρια αγροκτήματος στην Ζαπορίζια, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης εκρήξεις αργά χθες το βράδυ σε επίθεση στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο αποτελεί συχνά στόχο ρωσικών επιθέσεων. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Όλεχ Σινεχούμποφ, δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε τέσσερα αυτοκίνητα και ένα πενταώροφο κτίριο, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί βάσει των πληροφοριών που υπήρχαν μέχρι σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.