Το θέμα είναι απλό: Κλείνετε ένα ταξίδι, αγοράζετε ένα «WeatherPromise» και δικαιούστε επιστροφή χρημάτων, εάν ο καιρός σας χαλάσει τα σχέδια. Περίπου.

Το «WeatherPromise» είναι μια νέα εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει τον καιρό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Εάν η πρόβλεψή τους δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα, πληρώνουν έως και 10.000 δολάρια. Εάν ο καιρός εξελιχθεί όπως προβλέπεται, τότε θα έχετε εξαντλήσει το κόστος του «WeatherPromise» (Από 500 έως 10.000 δολάρια).

Αν υποθέσουμε ότι κάνετε κράτηση για διακοπές στο Πουκέτ, η «WeatherPromise» θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για να σας πει πόσο θα βρέξει, αλλά, αν κάνει λάθος, είναι έτοιμη να πληρώσει ολόκληρο τον λογαριασμό του ξενοδοχείου σας.

Ο Dan Price, συνιδρυτής της «WeatherPromise», είπε στην «Post» ότι «το προϊόν έχει να κάνει με το να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ταξιδιωτική εμπειρία που ελπίζουν. Υποθέτουμε ότι μπορείτε να το δείτε σαν ένα είδος ασφάλισης».

Ο καθηγητής Chekitan S. Dev του Cornell’s SC Johnson College of Business το χαρακτήρισε «λαμπρή ιδέα».

«Ο καιρός», είπε ο Dev, «παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Σίγουρα, οι έμπειροι διευθυντές ξενοδοχείων μπορεί να προσφέρουν κάποιο «είδος υπηρεσιών για να κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται καλύτερα», αλλά στο τέλος της ημέρας, εάν υπάρχει υπερβολικά απροσδόκητη βροχή, οι παραθεριστές δεν θα είναι ευχαριστημένοι.

Ωστόσο, ο μετεωρολόγος Michael A. Favetta δεν είναι πεπεισμένος. «Με βάση την εμπειρία μου, ο καιρός αλλάζει πολύ γρήγορα… και είναι δύσκολο να προβλεφθεί για περισσότερες από λίγες μέρες», είπε.

Πάντως, η «WeatherPromise» φαίνεται να ξέρει μέχρι και από ποια κατεύθυνση φυσάει ο άνεμος, καθώς συλλέγει δεδομένα για 2,3 εκατομμύρια τοποθεσίες στον πλανήτη κάθε ώρα, προκειμένου να κάνει τις προβλέψεις.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν κάνει λάθος; Οι ταξιδιώτες μπορούν να περιμένουν να λάβουν μια συγγνώμη, μαζί με οδηγίες για να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία πληρωμής, ώστε τα χρήματα να επιστραφούν αμέσως.