Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, απηύθυνε χθες, Τετάρτη, αυστηρή προειδοποίηση στην κυριότερη παράταξη διαφωνούντων της χώρας (πρώην FARC-Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και νυν EMC-οργάνωση που προέκυψε μετά τη διάλυση της FARC), λέγοντας τα εξής: «Διαπραγματευτείτε, για να υπάρξει ειρήνη στη χώρα, αλλιώς θα έχετε την τύχη του βαρόνου των ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ».

Παράλληλα, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του κολομβιανικού στρατού και στοιχεία του EMC (Estado Mayor Central) στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις μέσω X (του πρώην Twitter) το βράδυ.

Η κυβέρνηση Πέτρο και η συγκεκριμένη παράταξη διαφωνούντων, το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (EMC), τα μέλη του οποίου, αφού απέρριψαν την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών ονόματι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ξαναπήραν τα όπλα, διεξάγουν πλέον διαπραγματεύσεις από τα τέλη του 2023.

Μετά τη δολοφονία ηγετικής μορφής φυλής αυτοχθόνων, όμως, ο πρόεδρος ανέστειλε σε τρεις νομούς της χώρας της Λατινικής Αμερικής την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, που εφαρμοζόταν, και σκλήρυνε πολύ τον τόνο έναντι των διαφωνούντων του EMC, με το οποίο πάντως οι συνομιλίες δεν έχουν σταματήσει.

«Αυτοί που ανήκουν στις τάξεις του EMC πρέπει να αποφασίσουν: ή θα πάρουν τον δρόμο του Πάμπλο Εσκομπάρ», που σκοτώθηκε το 1993 από την αστυνομία, «και το κράτος θα συγκρουστεί μαζί τους, ή θα πάρουν τον δρόμο που υπηρετεί τον λαό και το κράτος θα τους συνοδεύσει», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος είναι ο πρώτος που ανήκει στην Αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας. Εξελέγη το καλοκαίρι του 2022 και προσπαθεί έκτοτε να διαπραγματευθεί τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης με διάφορες ένοπλες παρατάξεις. Κατά τον ίδιο, το EMC επιτίθεται απευθείας στους αυτόχθονες και σε αγρότες που ζουν στους νομούς Κάουκα, Ναρίνιο και Βάγιε δελ Κάουκα (νοτιοδυτικά). Ως εκ τούτου, δεν δίστασε να συγκρίνει τον ηγέτη του (EMC), που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ιβάν Μορντίσκο», με τον Πάμπλο Εσκομπάρ.

«Ο ηγέτης του EMC», εξήγησε ο πρόεδρος, «σκοτώνει τώρα ηγέτες κοινοτήτων, δολοφονεί κόσμο και μας κάνει διαλέξεις για την επανάσταση. Για ποια επανάσταση και κολοκύθια μας μιλάει ο άνθρωπος;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Είναι διακινητής ναρκωτικών, μεταμφιεσμένος σε επαναστάτη».

Ο στρατός έκανε λόγο για μάχες σε εξέλιξη με μονάδα του EMC «στην αγροτική περιοχή Κορίντο», στον νομό Κάουκα.

Από τη 16η Μαρτίου, η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στο EMC και κοινότητες αυτοχθόνων στην Κάουκα. Όταν ιθαγενείς προσπάθησαν να εμποδίσουν την εξαναγκαστική στρατολόγηση εφήβου, αντάρτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους και την επικεφαλής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό διαπραγματευτή, Καμίλο Γκονσάλες, το EMC έχει διαπράξει 111 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αύξησε τα μέλη του κατά 9% και προσπαθεί να επεκτείνει τα εδάφη, που έχει υπό τον έλεγχό του.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η διαπραγμάτευση για το EMC αποτελεί απλά προκάλυψη, «για να ενισχυθεί στρατιωτικά» και εννοεί να το κάνει αυτό, «υποτάσσοντας τον πληθυσμό στις δομές του και χρηματοδοτούμενος χάρη σε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες», κατήγγειλε ο πρόεδρος, Πέτρο.

Από τον Νοέμβριο του 2022, η κυβέρνηση Πέτρο διεξάγει, παράλληλα, ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές) και οδεύει να αρχίσει συνομιλίες με τη Δεύτερη Μαρκετάλια (Segunda Marquetalia, η ονομασία παραπέμπει σε ιστορική μάχη που οδήγησε στην ίδρυση των FARC), άλλη παράταξη διαφωνούντων, ηγέτης της οποίας είναι ο Ιβάν Μάρκες, ο άλλοτε δεύτερος τη τάξει της οργάνωσης ονόματι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.