Τον Νοέμβριο του 2024 αναμένεται να γίνουν οι αμερικανικές εκλογές και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Τζο Μπάιντεν, που θα είναι υποψήφιος μεν, αλλά η ηλικία και η πνευματική του κατάσταση δημιουργούν υπαινιγμούς για το εάν μπορεί να συνεχίσει.

Το ABC έγραψε σχετικό άρθρο για την περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος πεθάνει ή αποχωρήσει από την κούρσα πριν γίνουν οι εκλογές, παραθέτοντας τις επιλογές που έχουν οι Δημοκρατικοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάλογα με το πότε ακριβώς ο Μπάιντεν θα αποσύρονταν, η αντικατάστασή του θα εξαρτιόταν από τους ψηφοφόρους των προκριματικών εκλογών ή, αργότερα, από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου των Δημοκρατικών ή από τα ίδια τα μέλη του κόμματος.

«Εξαρτάται από το πότε θα συμβεί αυτή η καταστροφή», δήλωσε στο ABC News η Elaine Kamarck, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings και μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Αν ο Μπάιντεν πεθάνει «στα μέσα Ιουνίου, όταν θα έχουν τελειώσει όλες οι προκριματικές εκλογές, τότε μόνο οι αντιπρόσωποι θα αποφασίσουν», είπε η Kamarck. Αλλά αν ο Μπάιντεν πέθαινε «αύριο, θα υπήρχαν πιθανώς κάποιες προκριματικές εκλογές στις οποίες θα έτρεχαν άνθρωποι και θα εξέλεγαν τους δικούς τους αντιπροσώπους. Είναι ένα ζήτημα χρονικού προγραμματισμού».

Ποιος θα αποφασίσει τον διάδοχό του

Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν διέκοπτε την προεκλογική του κούρσα, οι Δημοκρατικοί θα είχαν δύο επιλογές, με τον χρόνο να κυλάει εναντίον τους.

Αρχικά, αν ο Μπάιντεν αποσύρονταν πριν το συνέδριο των Δημοκρατικών που θα γίνει τον Ιούνιο, οι πιθανοί υποψήφιοι δεν θα είχαν κανένα τρόπο να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των αντιπροσώπων για να κερδίσουν το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Αυτό συμβαίνει, γιατί στις περισσότερες Πολιτείες κλείδωσαν οι υποψηφιότητες και δεν μπορούν να κατατεθούν νέες, ακόμη και με προσφυγή σε δικαστήριο.

Έτσι, μοναδικός υποψήφιος θα ήταν ο βουλευτής της Μινεσότα, Ντιν Φίλιπς, που έχει όμως απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνία και το κομματικό κατεστημένο των Δημοκρατικών.

Έπειτα, αν ο Μπάιντεν αποσύρονταν μετά το συνέδριο, αυτό θα σήμαινε πως έλαβε το επίσημο χρίσμα. Έτσι, τα 483 μέλη του συνεδρίου που αποτελούνται από προέδρους και αντιπροέδρους κάθε πολιτειακής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και μέλη που εκλέγονται από τις 56 Πολιτείες και εδάφη, θα αποφάσιζαν για τον διάδοχο.

Τελευταία φορά που έγινε κάτι αντίστοιχο ήταν το 1968, όταν αποσύρθηκε ο Λίντον Τζόνσον και αναμετρήθηκαν οι Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και Έντμουντ Μάσκι. Ο πρώτος κέρδισε το χρίσμα, αλλά έχασε τις εκλογές από τον Ρίτσαρντ Νίξον.