Το γαλλικό περιοδικό «L’ Express» αποκάλυψε ότι ο πρώην διευθυντής του Philippe Grumbach που μεσουρανούσε τη δεκαετία του 1970, στην πραγματικότητα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκόπους της KGB.

Στην ηλεκτρονική έκδοση lexpress.fr δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Ο διευθυντής του L’Express ήταν… πράκτορας της KGB: Οι αποκαλύψεις μας για τον Philippe Grumbach», που συνυπογράφουν ο τωρινός αρχισυντάκτης Étienne Girard και η Anne Marion.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Grumbach είχε το ψευδώνυμο «Brok» και δρούσε για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης. «Ένας λαμπρός δημοσιογράφος. Αλλά και ένας προδότης της Γαλλίας που επί 35 χρόνια δούλευε για την KGB», γράφει το περιοδικό και προσθέτει πως «κινούνταν στο στενό περιβάλλον του Φρανσουά Μιτεράν και τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν και, εν αγνοία όλων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σοβιετικούς κατασκόπους της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας».

Ο Philippe Grumbach πέθανε το 2003 σε ηλικία 79 ετών, ενώ ανέλαβε πόστο στη «L’ Express» το 1954 ως συντάκτης. Ωστόσο, το 1965, έγινε εκδότης του περιοδικού «Pariscope» και του «Crapouillot», ενώ επέστρεψε στη «L’ Express» το 1971 ως διευθυντής.

«Ήταν κατάσκοπος από ιδεολογία και μετά από γούστο για χρήματα;», διερωτήθηκαν οι συντάκτες του άρθρου και πρόσθεσαν ότι «αυτή η σοβιετική διείσδυση στις σφαίρες εξουσίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου πρέπει να μας καλεί συνεχώς σε επαγρύπνηση».