Στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί (06:10 τοπική ώρα) το αεροσκάφος της Air France που μεταφέρει τις σορούς των δύο Γάλλων που σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Νίγηρα.

Το αεροπλάνο αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την πρωτεύουσα του Νίγηρα, μεταφέροντας τις σορούς των Βενσέν Ντελορί και Αντουάν Ντε Λεοκούρ, δύο 25χρονων φίλων, οι οποίοι απήχθησαν την Παρασκευή από εστιατόριο της Νιαμέι και βρέθηκαν νεκροί την επόμενη ημέρα μετά την επιχείρηση γαλλικών δυνάμεων εναντίον των απαγωγέων τους στο έδαφος του Μαλί.

Στο Ρουασί θα φτάσει αργότερα ο υπουργός Συνεργασίας Ανρί Ραϊνκουρ, ο οποίος θα συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων και θα παραστεί σε σύντομη τελετή. Αμέσως μετά οι σοροί θα μεταφερθούν στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο στο Παρίσι όπου θα πραγματοποιηθεί νεκροψία.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Μαλί κατηγορούν την αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) για την απαγωγή, αν και μέχρι τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Αλέν Ζυπέ, οι δύο όμηροι εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τους με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με ιατρική πηγή στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, οι όμηροι είχαν δεμένα τα χέρια στην πλάτη και έφεραν μαύρα σημάδια στα σώματά τους. Γαλλικές αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως «το σώμα τους ενός από τους δύο ομήρους ήταν τελείως απανθρακωμένο».

Ο Αντουάν Ντε Λεοκούρ θα παντρευόταν μια υπήκοο του Νίγηρα και ο φίλος του θα ήταν μάρτυρας στο γάμο. Οι κηδείες των δύο Γάλλων φίλων θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.