Ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «CEO» της Χαμάς και είναι ο άνθρωπος που μετέτρεψε την ένοπλη οργάνωση από ένα περιθωριακό παλαιστινιακό κίνημα σε οικονομική αυτοκρατορία. Με εταιρείες στην Τουρκία και επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλά αραβικά κράτη, φροντίζει να συγκεντρώνει μεγάλα κεφάλαια για τις δραστηριότητες της, όπως η επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Γεννημένος το 1968 στη βόρεια Δυτική Όχθη και θρησκευόμενος από μικρός, εντρύφησε στα έργα του Χασάν αλ-Μπάνα, ιδρυτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ στα τέλη της εφηβείας έγινε επικεφαλής ομάδας νέων κατά των Ισραηλινών.

Μετά από χρόνια έκανε φυλακή για τη δολοφονία ενός στρατιώτη και σύμφωνα με την Wall Street Journal έμαθε εβραϊκά, σπούδασε και πήρε πτυχίο όσο ήταν πίσω από τα κάγκελα. Μάλιστα, έγραψε και βιβλίο, ενώ το 2011 αποφυλακίστηκε στο πλαίσιο συμφωνίας απελευθέρωσης περισσότερων από 1.000 Παλαιστίνιων για τον Ισραηλινό στρατιώτη Gilad Shalit που απήχθη το 2006 και κρατήθηκε για πέντε χρόνια.

Πλέον, αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της Χαμάς και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της, όπως στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κατάρ για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

«Τιμή να αποκτάς πόρους για τη Χαμάς»

Στη φυλακή ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν έμαθε πως λειτουργούν τα παράνομα κυκλώματα για να μαζεύουν λεφτά και μόλις αποφυλακίστηκε, εφάρμοσε στην πράξη όσα έμαθε. Συγκεκριμένα, μετέφερε το οικονομικό γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και δημιούργησε ένα δίκτυο γύρω από το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, έφτιαξε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων στη χώρα με αξία μεγαλύτερη των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, διαθέτει μερίδια σε εταιρείες με έδρα την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το περιουσιακό στοιχείο με το υψηλότερο προφίλ είναι η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Trend GYO, που είναι εισηγμένη στο τουρκικό χρηματιστήριο.

Υπό τη δική του διοίκηση η Χαμάς μπόρεσε να επιβιώσει από τις διεθνείς δυτικές κυρώσεις και να συνεχίσει να έχει λεφτά, ενώ εκείνος μεσολάβησε για τη βελτίωση των σχέσεων με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. «Είναι τιμή να αποκτάς πόρους για τη Χαμάς», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό, σχολιάζοντας τον ρόλο του στην οργάνωση.

Πλέον, θεωρείται κομβικό πρόσωπο για την επιβίωση της Χαμάς και Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ακόμη και το Ισραήλ να εξαφανίσει το ένοπλο σκέλος στη Γάζα, η οργάνωση θα επιβιώσει, γιατί «έχει χρήματα, άρα είναι χρήσιμη σε κάποιους».