Κοντά σε συμφωνία φέρεται να βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς για να απελευθερωθούν όμηροι που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου, όμως η διαπραγμάτευση κολλάει στις λεπτομέρειες, γιατί ενδεχομένως ορίσουν το μέλλον της σύρραξης στη Γάζα

Συνολικά η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση κρατάει περίπου 240 άτομα, με την πλειοψηφία να απαρτίζεται από πολίτες, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν στρατιωτικοί, περίπου 30 παιδιά και 20 εργάτες από την Ταϊλάνδη. Αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν απελευθέρωση των πολιτών και όχι των στρατιωτικών, με εκείνους να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, λόγω του πολέμου.

Ο Guardian επικαλείται πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου και αναφέρει ότι στόχος είναι να απελευθερωθούν σχεδόν 50 όμηροι, με αντάλλαγμα πενθήμερη κατάπαυση του πυρός και σημαντικό περιορισμό στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Παλαιστίνοι εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα, λόγω της ισραηλινής επίθεσης

Παράλληλα, η Χαμάς φέρεται να ζητάει καύσιμα στη Γάζα, γιατί ξεμένουν τα νοσοκομεία, αλλά και να ελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από φυλακές στο Ισραήλ, στην πλειοψηφία τους ανήλικοι, αλλά και γυναίκες με τα παιδιά τους.

Αντιθέτως, το Ισραήλ φέρεται να μην γνωρίζει τι θέλει, λόγω της διαιρεμένης ηγεσίας του. Ο στρατός θέλει να μην ενισχύσει με οποιοδήποτε τρόπο τον αντίπαλο, αλλά η πολιτική ηγεσία επιδιώκει τη στήριξη του ισραηλινού λαού που γυρνάει την πλάτη στη κυβέρνηση και την κατηγορεί για την τωρινή κατάσταση.

Πληροφορίες στα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι μετά από την κατακραυγή για το Μεσανατολικό και το αδιέξοδο που διαφαίνεται στον ορίζοντα, η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να θέλει την παραπάνω συμφωνία με την Χαμάς, αρκεί να φανεί πως το Ισραήλ είναι ο ηγέτης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αφίσες με ανθρώπους που απήγαγε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Προηγούμενες περιπτώσεις

Το Ισραήλ μπορεί να διαμηνύει ότι δεν διαπραγματεύεται με την Χαμάς, ωστόσο στο παρελθόν έχει κάνει διαπραγματεύσεις για περιπτώσεις ομήρων. Οι New York Times αναφέρουν την περίπτωση του στρατιώτη Gilad Shalit που απήχθη το 2006 και κρατήθηκε για πέντε χρόνια.

Τότε, η Χαμάς τον άφησε ελεύθερο, γιατί το Ισραήλ απελευθέρωσε 1.000 Παλαιστίνιους, με αρκετούς να έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Διακρίνεται λοιπόν, ότι οι δύο πλευρές μπορούν να επικοινωνήσουν και να τηρήσουν την οποιαδήποτε συμφωνία αποφασίσουν, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας. Αντιθέτως, το πρόβλημα εντοπίζεται στο «ποιος θα βγει νικητής» στα μάτια της κοινής γνώμης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ισραηλινός στρατιώτης Gilad Shalit παρακολουθεί το El Clasico στο Καμπ Νου, λίγο καιρό μετά την απελευθέρωση του

Η Χαμάς φέρεται να έχει αρκετούς πόντους, επειδή απευθύνει εδώ και καιρό έκκληση για εκεχειρία, παρότι όλο αυτό ξεκίνησε, όταν όλοι οι σύμμαχοι της ξεκαθάρισαν ότι δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να προετοιμάζει το έδαφος κι αυτός. Μιλώντας σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ, τόνισε στους στρατιώτες ότι «κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο από την πλευρά του Ισραήλ -είναι το μέρος που δεν έχει συμφωνήσει ακόμη- φέρεται να εντοπίζεται στη σύνθεση της κυβέρνησης του, γιατί συμμετέχουν κόμματα της ακροδεξιάς που απορρίπτουν τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, βουλευτές του Otzma Yehudit χλεύασαν συγγενείς ομήρων στην ισραηλινή Βουλή και ιδιαίτερα έναν πατέρα που έψαχνε την κόρη του, δηλώνοντας «μην μιλάτε για εμάς που θέλουμε να σκοτώνουμε Άραβες».