Αναστατωμένος είναι ο κόσμος του κινεζικού σκακιού μετά από σκάνδαλο που δημιούργησε η άκρως περίεργη συμπεριφορά του πρωταθλητή της χώρας. Το συμβάν οδήγησε στην αφαίρεση του τίτλου του από τους ιθύνοντες της Κινέζικης Ομοσπονδίας Σκακιού τη Δευτέρα, αφού η γιορτή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος κατέληξε με την… αφόδευσή του σε μπανιέρα ξενοδοχείου.

Το Xiangqi, ή το κινέζικο σκάκι είναι εξαιρετικά δημοφιλές εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε όλη την Ασία. Ο 48χρονος Yan Chenglong κέρδισε δεκάδες διεκδικητές του τίτλου την περασμένη εβδομάδα, για να κερδίσει τον τίτλο του βασιλιά του σκακιού («Xiangqi King») σε ένα εθνικό τουρνουά που διοργανώθηκε από την Κινεζική Ένωση Xiangqi (CXA). Η χαρά του, ωστόσο, διήρκεσε πολύ λίγο, με την CXA τη Δευτέρα να ανακοινώνει ότι στον Γιαν θα ανακληθεί ο τίτλος και θα κατασχεθεί το χρηματικό έπαθλο, αφού είχε συλληφθεί για «διατάραξη δημόσιας τάξης». Πέραν αυτού, οι ιθύνοντες κατηγόρησαν τον χρυσό πρωταθλητή πως επιδεικνύει «εξαιρετικά κακό χαρακτήρα».

Μάλιστα, η ένωση χρειάστηκε να απαντήσει στις έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν στο Weibo και ήθελαν τον Yan να νικά «με ανέντιμο τρόπο» τους αντιπάλους του στο τουρνουά, χρησιμοποιώντας πρωκτικές χάντρες εξοπλισμένες με ασύρματους πομπούς, για να στέλνει και να λαμβάνει σήματα.

Ο Yan φέρεται να έσφιγγε και να ξέσφιγγε ρυθμικά τα σφαιρίδια στον πρωκτό του, για να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τη σκακιέρα μέσω κωδικού σε έναν υπολογιστή, ο οποίος στη συνέχεια του έστελνε οδηγίες για το τι κινήσεις έπρεπε να κάνει με τη μορφή δονήσεων, σύμφωνα με αναφορές που κυκλοφορούν στον κινεζικό κοινωνικό ιστότοπο Weibo.

«Με βάση την κατανόησή μας για την κατάσταση είναι επί του παρόντος αδύνατο να αποδείξουμε ότι ο Yan συμμετείχε στην εξαπάτηση μέσω «πρωκτικών σφαιριδίων», όπως εικάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η CXA. Ωστόσο, του αφαιρέθηκε ο τίτλος και του απαγορεύτηκε να παίξει για ένα χρόνο.

«Ο Yan κατανάλωσε αλκοόλ μαζί με άλλους στο δωμάτιό του τη νύχτα της 17ης και στη συνέχεια αφόδευσε στην μπανιέρα του δωματίου του στις 18 του μήνα, μια πράξη που προκάλεσε ζημιά στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου, παραβίασε τα χρηστά ήθη, είχε αρνητικό αντίκτυπο στον διαγωνισμό Σιάνγκτσι και ήταν δείγμα εξαιρετικά κακού χαρακτήρα», αναφέρει η ένωση στην ανακοίνωσή της.