Η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Σαμάνθα Πάουερ έφτασε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, από όπου αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον βοήθεια ύψους 21 εκατ. δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Η Πάουερ έφτασε στην πόλη αλ Αρίς μαζί με περίπου 16 τόνους επισιτιστική βοήθεια και ιατρικά εφόδια για τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας από την Ιορδανία, δήλωσε η Τζέσικα Τζένινγκς, εκπρόσωπος της USAID.

Η βοήθεια που θα ανακοινώσει σήμερα η Πάουερ αφορά την παροχή εφοδίων για καταλύματα και υγιεινή, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Οι αμερικανικοί πόροι θα στηρίξουν επίσης την παροχή ψυχοκοινωνικής φροντίδας και υπηρεσιών υγείας, αλλά και τη δημιουργία ενός νοσοκομείου εκστρατείας στη Γάζα, το οποίο θα διαχειρίζεται μη κυβερνητική οργάνωση. Ελάχιστα από τα νοσοκομεία της Γάζας εξακολουθούν να λειτουργούν λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων, ενώ όσα παραμένουν ανοικτά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον όγκο των τραυματιών.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες ή ανήλικοι, έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων. Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Στο διάστημα που θα παραμείνει στην αλ Αρίς η Πάουερ θα συναντηθεί με αξιωματούχους και αιγυπτιακές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Παράλληλα, θα εκφράσει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην προστασία των αμάχων και την ανάγκη ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα να ξεπεράσει αυτόν που είχε εισέλθει στον θύλακα στη διάρκεια της επταήμερης εκεχειρίας.