Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, προσφέρθηκε σήμερα να καταθέσει σε δημόσια ακρόαση, τον επόμενο μήνα, στην επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων που ερευνά τον πατέρα του για διαφθορά, σε μια δραματική κλιμάκωση της κομματικής αντιπαράθεσης στην Ουάσινγκτον.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, η οποία επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές δοσοληψίες του γιου του. Οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι ο Χάντερ και άλλα μέλη της οικογένειας υπόσχονταν πρόσβαση στο γραφείο του Τζο Μπάιντεν την εποχή που εκείνος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος αρνείται την κατηγορία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής κλήτευσε τον Χάντερ Μπάιντεν για μια κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση, στις 13 Δεκεμβρίου. Απαντώντας σήμερα, ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν στηλίτευσε την έρευνα, χαρακτηρίζοντάς την «απόπειρα ψαρέματος» και «άνευ περιεχομένου». Είπε επίσης στον πρόεδρο της επιτροπής ότι μια δημόσια ακρόαση είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί «η συγκαλυμμένη, μονόπλευρη διαδικασία σας».

«Έχουμε δει να χρησιμοποιείτε τις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις για να χειραγωγείτε, ακόμη και να παραποιείτε τα γεγονότα και να παραπληροφορείτε το κοινό. Επομένως, προτείνουμε να ανοίξετε την πόρτα» έγραψε ο δικηγόρος Άμπι Λόουελ στον πρόεδρο της επιτροπής Τζέιμς Κόμερ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει την έρευνα «εκστρατεία συκοφάντησης» η οποία «έχει συγκεντρώσει μηδενικές αποδείξεις». Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024, χαιρέτισε την έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν. Ο ίδιος είναι ο πρώτος και μοναδικός προς το παρόν πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία, για να απαλλαγεί από τις κατηγορίες και στις δύο περιπτώσεις.