Η ισραηλινή κυβέρνηση παρέλαβε από τη Χαμάς κατάλογο με τα ονόματα ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της ανακωχής που συμφωνήθηκε να παραταθεί για ακόμη δυο ημέρες.

Τη σχετική είδηση σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού επικαλούμενη το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 ονόματα ομήρων.

Το Ισραήλ αποφυλάκισε 33 παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για τους ομήρους της Χαμάς

Η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 33 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μερικές ώρες αφού η Χαμάς απελευθέρωσε 11 ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας από την έφοδό της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Από την Παρασκευή το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και οι αρχές του Ισραήλ άρχισαν να αφήνουν ελεύθερους αντίστοιχα από δέκα και πάνω ομήρους -γυναίκες και παιδιά- σε αντάλλαγμα για τριπλάσιους παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά, στο πλαίσιο συμφωνίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Η συμφωνία των δυο πλευρών παρατάθηκε ως μεθαύριο Πέμπτη, ανακοίνωσαν η Χαμάς και το Κατάρ, ενώ οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν πως προετοιμάζουν κατάλογο με άλλους 50 κρατούμενους που θα αποφυλακιστούν τις δυο επόμενες ημέρες.

«Τεράστια ανακούφιση» μετά την απελευθέρωση τριών γαλλοϊσραηλινών ανηλίκων

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε χθες Δευτέρα το βράδυ την «τεράστια ανακούφισή» της μετά την απελευθέρωση τριών ανήλικων Γαλλοϊσραηλινών, τονίζοντας πως η «προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι «να απελευθερωθούν όλοι οι συμπατριώτες μας» που συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ξαναβρίσκουμε (…) τρία από τα παιδιά μας (…) που απήχθησαν άνανδρα και είναι επιτέλους ελεύθερα», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο δίκτυο BFMTV, προσθέτοντας πως η γαλλική κυβέρνηση «δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της» ωσότου «όλοι οι όμηροι», ανάμεσά τους «πέντε Γάλλοι», να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

Ισραηλινοί βλέπουν ελικόπτερο να μεταφέρει ομήρους από τη Γάζα

Η Γερμανία χαιρετίζει την απελευθέρωση 11 ομήρων

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε χθες Δευτέρα την απελευθέρωση ένδεκα ομήρων, συμπεριλαμβανομένων «δυο εφήβων με τη γερμανική υπηκοότητα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακωχής του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Έπειτα από 52 ημέρες δεινών και απελπισίας, η μητέρα τους μπορεί να πάρει τα παιδιά στην αγκαλιά της ξανά. Σκέφτομαι τις οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν και ανησυχούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσετε κι εσείς να πάρετε τους δικούς σας στην αγκαλιά σας ξανά», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).

Η απελευθέρωση αυτών των δυο ομήρων χθες Δευτέρα αυξάνει σε δέκα τον αριθμό των κατόχων γερμανικών διαβατηρίων που άφησε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς (τέσσερις απελευθερώθηκαν την Παρασκευή, ισάριθμοι το Σάββατο).

Η Ανναλένα Μπέρμποκ εξήρε εξάλλου την παράταση της ανακωχής που αποφάσισαν τα μέρη. Έκρινε πως προσφέρει «πολύτιμο χρόνο» για να «βοηθήσουμε τους υπηκόους μας στη Γάζα», ότι «αποτελεί αχτίδα ελπίδας» και συμβάλλει «να μη χάσουμε από τα μάτια μας αυτό που θα μπορούσε να γίνει: στέρεα βήματα προς ένα μέλλον με ασφάλεια για όλους στην περιοχή».

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, φέρεται να επισκέφθηκε ομήρους

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, φέρεται να επισκέφθηκε κάποιους από τους ομήρους που πήρε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την έφοδό του σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, μετέδωσε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο μια όμηρο η οποία αφέθηκε ελεύθερη χθες Δευτέρα (27/11).

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της απελευθερωθείσας, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, η επίσκεψη έγινε σε υπόγεια σήραγγα τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι περίπου 240, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

Ποιος είναι ο εξαφανισμένος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Ο επισκέπτης συστήθηκε στους ομήρους ως Γιαχία Σινουάρ και τούς μίλησε στα εβραϊκά, κατά την ίδια. «Είστε απόλυτα ασφαλείς εδώ, δεν θα πάθετε τίποτα», φέρεται να τούς είπε, σύμφωνα με την όμηρο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Γιαχία Σινουάρ είχε καταδικαστεί από ισραηλινό δικαστήριο το 1988 για επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν δυο ισραηλινοί στρατιώτες και τέσσερις παλαιστίνιοι φερόμενοι ως πληροφοριοδότες των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας. Πέρασε πάνω από δυο δεκαετίες κρατούμενος σε ισραηλινές φυλακές, όπου έμαθε εβραϊκά.

Το 2011 ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ανάμεσα στους 1.000 και πλέον παλαιστίνιους φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Το 2017 έγινε ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948, ο Γιαχία Σινουάρ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα που καταρτίζουν οι ισραηλινές αρχές.