Ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στα μέτωπα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της πόλης Αβντιίβκα, την οποία προσπαθούν εδώ και αρκετές ημέρες να την περικυκλώσουν, επεσήμανε την Κυριακή (15/10) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση, ένα απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Πάβελ Ζαρούμπιν, του δημοσιογράφου που πήρε τη συνέντευξη ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε: «Οι στρατιώτες μας βελτιώνουν τις θέσεις τους σχεδόν σε όλη αυτήν την έκταση, που είναι αρκετά μεγάλη».

«Αυτό ισχύει για τις ζώνες του Κουπιάνσκ, της Ζαπορίζια και της Αβντιίβκα», εξήγησε ο Πούτιν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαιρετίζοντας τη στρατηγική «ενεργητικής άμυνας» που ακολουθεί ο ρωσικός στρατός.

Η κατάληψη της Αβντιίβκα θα είχε κυρίως συμβολική σημασία και όχι στρατηγική, καθώς η πόλη αυτή θεωρείται το σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις από το 2014. Η Αβντιίβκα είχε πέσει, για μικρό χρονικό διάστημα, τον Ιούλιο του 2014, στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε υπό ουρανικό έλεγχο. Έκτοτε σηματοδοτεί τη γραμμή του μετώπου σε αυτή τη ζώνη, είναι καλά οχυρωμένη και είχε βομβαρδιστεί αρκετές φορές ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές στα βόρεια και τα νότια της πόλης, σφίγγοντας τον κλοιό και ελπίζοντας ότι σταδιακά θα αναγκάσουν τους Ουκρανούς να υποχωρήσουν μακρύτερα από την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ντονέτσκ, που σχεδόν καθημερινά βομβαρδίζεται. Πολλοί αναλυτές όμως, βασιζόμενοι σε φωτογραφίες από ανοιχτές πηγές, διαθέσιμες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μιλούν για σημαντικές απώλειες από την πλευρά των Ρώσων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό υλικό.

Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του, στην ενημέρωση που έκανε σήμερα, διέψευσε όλους τους ρωσικούς ισχυρισμούς, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ουκρανοί απώθησαν 15 επιθέσεις των Ρώσων κοντά στην Αβντιίβκα, το Τόνενκε και το Περβομάισκε του Ντονέτσκ.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολέχ Σινεχούμποφ, είπε ότι μια 54χρονη γυναίκα και ένας 57χρονος άνδρας σκοτώθηκαν, ενώ άλλη μια γυναίκα τραυματίστηκε τη νύχτα, σε ρωσικό βομβαρδισμό.