Με τους νεκρούς σε Ισραήλ και Παλαιστίνη να έχουν ξεπεράσει τους 1.600, καθώς η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της το πρωί του Σαββάτου (07/10), όλοι αναμένουν με κομμένη την ανάσα για το τι πρόκειται να συμβεί στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ ετοιμάζει την επίθεση στην Παλαιστίνη, «που θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», όπως δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η Χαμάς απειλεί πως «κάθε φορά που ο λαός μας θα γίνεται στόχος απροειδοποίητα, αυτό θα οδηγεί στην εκτέλεση κάποιου από τους άμαχους ομήρους».

Ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, προκειμένου να αναλύσει τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει σε Ισραήλ – Παλαιστίνη. «Έγιναν επιθέσεις, οι οποίες δεν έχουν ξαναγίνει με τέτοια αγριότητα και με θύματα αμάχους, γυναίκες και βιασμούς. Αυτό από μόνο του απονομιμοποιεί οποιαδήποτε πράξη παλαιστινιακή θα ήταν στη λογική ότι ‘’κάνουμε τα ίδια που κάνουν οι Ισραηλινοί’’», υποστήριξε ο κ. Φενέκος.

«Από την άλλη πλευρά έρχεται και αμφισβητεί την προσπάθεια που είχε γίνει στη Μέση Ανατολή, για να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων των χωρών του Κόλπου, σε σχέση με το Ισραήλ», ανέφερε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν καταδικάσει ακόμα την επίθεση, ούτε το Ιράν, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει μια στάση αποστασιοποιημένη, ενώ ξέρουμε τι συμβαίνει, η σχέση με τη Χεσμπολάχ είναι δεδομένη».

Όσον αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, ο κ. Φενέκος απάντησε πως «Ο ρόλος της Τουρκίας είναι ύποπτος. Με όλες αυτές τις ομάδες που έχουν τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Το διαπιστώσαμε και στον πόλεμο της Συρίας ότι ανέπτυσσε σχέσεις από κάτω προκειμένου να εκμεταλλευτεί συγκυριακές καταστάσεις και αυτό ακριβώς κάνει».

«Η Τουρκία δεν καταδικάζει ευθέως τις πράξεις της Χαμάς. Δεν θα πω ότι εκπαίδευσε τη Χαμάς, αν και θα πρέπει να μας προβληματίσουν οι πτήσεις με τα αερόπτερα. Πώς δεν έγιναν αντιληπτές από τις ισραηλινές αρχές; Προφανώς έκαναν εκπαίδευση σε κάποια άλλη χώρα, όπως και για τα drones», υποστήριξε ο κ. Στέλιος Φενέκος.

Τέλος, ο κ. Φενέκος υποστήριξε πως στο Ισραήλ υπάρχει πολιτική κρίση, λόγω του δικαστικού συστήματος, και οι νέοι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τη μακροχρόνια εγρήγορση με τα όπλα. «Έχουμε μια κοινωνία που τη συνεχή εγρήγορση και την ετοιμοπόλεμη κατάσταση, την έχει εισπράξει ως ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει».  

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Όσον αφορά το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο κ. Φενέκος υποστηρίζει πως «η Ελλάδα είχε αναπτύξει εξαιρετική πολιτική στις σχέσεις με τις χώρες τις Μέσης Ανατολής. Αναγκαστικά, τοποθετούμαστε ξεκάθαρα καταδικάζοντας τις πράξεις της Χαμάς».

«Εκτιμώ ότι η κίνηση αυτή, ίσως, δημιουργήσει ένα πάγωμα των σχέσεων. Δεν το έχουμε δει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος.