Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε λύπη για την απουσία των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα, στη νότια Ισπανία.

«Είναι κρίμα που το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι εδώ. Είναι κρίμα που η Τουρκία, που είναι η κυριότερη χώρα που υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, δεν είναι ούτε αυτή εδώ. Δεν θα μπορέσουμε άρα να μιλήσουμε εδώ για κάτι τόσο σοβαρό όσο το γεγονός ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν βιαστικά τα σπίτια τους για να διαφύγουν από στρατιωτικό χτύπημα», δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος κατά την άφιξή του στη σύνοδο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μπορέλ είπε επίσης πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς η πολιτική κρίση στην Ουάσινγκτον προκαλεί διερωτήσεις για τη συνέχιση της βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Προφανώς, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα, στη νότια Ισπανία, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 20 δισεκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια ώστε να συνεχίσει να υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό.