Σε εφαρμογή θέτουν από αύριο οι ρεπουμπλικάνοι το σχέδιο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα.

Πρώτος στόχος τους, είναι να υπονομεύσουν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, στη ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή και η οποία ουσιαστικά θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Οι ρεπουμπλικάνοι θα έχουν την πλειοψηφία των 49 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πολύ ουσιαστικότερη θα είναι η αντίθεσή τους στην επιβολή ορίων στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος θα ελέγχει την εκπομπή αερίων σε κάθε εργοστάσιο, διυλιστήριο και σταθμό παραγωγής ενέργειας. Ο Φρεντ Απτον, νέος επικεφαλής της Επιτροπής Ενεργείας της Βουλής, δήλωσε όμως ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Λιγότερο έχουν μιλήσει αυτές τις ημέρες οι ρεπουμπλικάνοι για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη μάχη σ’ αυτό το πεδίο. Πέρυσι, οι δημοκρατικοί χορήγησαν ευρείες εξουσίες σε δύο κυβερνητικές υπηρεσίες: την Επιτροπή του Χρηματιστηρίου και την Επιτροπή Εμπορίου. Για να μπορέσουν όμως αυτές οι δύο υπηρεσίες να λειτουργήσουν και να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο στη Γουολ Στριτ, πρέπει να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός τους. Και αυτό, οι ρεπουμπλικάνοι δεν προτίθενται να το επιτρέψουν.