Επτά άτομα κρατούνται από τις αιγυπτιακές αρχές και ανακρίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται στη βομβιστική επίθεση που έσπειρε τον θάνατο την Πρωτοχρονιά σε κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με πληγή των υπηρεσιών ασφαλείας, άλλα δέκα άτομα που κρατούνταν, αφέθηκαν ελεύθερα αφού δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος τους.

Από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 97. Οι περισσότεροι βρίσκονταν έξω από την εκκλησία, παρακολουθώντας τη νυκτερινή λειτουργία.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, υπάρχουν ενδείξεις ότι «ξένα στοιχεία» βρίσκονται πίσω από την έκρηξη, την οποία απέδωσαν σε βομβιστή αυτοκτονίας.

Μία ιρακινή οργάνωση, που έχει δεσμούς με την αλ-Κάιντα είχε απειλήσει το Νοέμβριο να επιτεθεί στην αιγυπτιακή κοπτική εκκλησία. Δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση, μία οργάνωση σε ισλαμικό ιστότοπο προέτρεπε τους μουσουλμάνους να επιτεθούν σε χριστιανικές εκκλησίες την περίοδο των Χριστουγέννων, που οι παλαιοημερολογίτες Κόπτες εορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου.

Σε άλλο ισλαμικό ιστότοπο αναρτήθηκε μια δήλωση μετά την έκρηξη που ανέφερε ότι «αυτή ήταν η πρώτη στάλα μιας δυνατής βροχής, απελευθερώστε τους κρατούμενους μας και ξαναγυρίστε στο Ισλάμ», χωρίς να υπογράφεται από κάποια οργάνωση.

Ισλαμικές ομάδες κατηγόρησαν την χριστιανική Εκκλησία ότι προσπαθεί να πειθαναγκάσει χριστιανές γυναίκες που ήθελαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, να μην το κάνουν.