Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο στρώσιμο του γιορτινού σας τραπεζιού και κάνετε το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο γεύμα μια ξεχωριστή εμπειρία!

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες στο στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού που μας αρέσει να ακολουθούμε, διότι κάνουν τις γιορτινές ημέρες ξεχωριστές!

• Στρώστε το τραπέζι σας με ένα καλό τραπεζομάντιλο. Δεν έχει σημασία αν θα είναι μονόχρωμο ή και με χριστουγεννιάτικα μοτίβα, φροντίστε ωστόσο να δένει χρωματικά με τα σερβίτσια σας. Το τραπεζομάντιλο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μικρό, ούτε τεράστιο. Στρώστε το, ώστε να κρέμεται το ίδιο απ’ όλες τις πλευρές.

• Στρώστε κάτω από το τραπεζομάντιλο ένα φανελένιο ύφασμα, ώστε να προστατέψετε το τραπέζι σας και να στέκονται καλύτερα τα σερβίτσια.

• Χρησιμοποιήστε υφασμάτινες πετσέτες! Είναι βέβαια λιγότερο πρακτικές από τις χαρτοπετσέτες, αλλά θα δώσουν ιδιαίτερα γιορτινή νότα στο τραπέζι σας.

• Διακοσμήστε το γιορτινό σας τραπέζι: μπορείτε να τοποθετήσετε κηροπήγια με κεριά στα «χριστουγεννιάτικα» χρώματα (χρυσό, πράσινο, κόκκινο), μια σύνθεση με λουλούδια (το γκι έχει την τιμητική του τέτοιες ημέρες) ή ένα κρυστάλλινο μπολ, το οποίο μπορείτε να γεμίσετε με ρόδια, κάστανα, πορτοκάλια, μήλα και κάποιες χριστουγεννιάτικες μπαλίτσες!

• Αν έχετε «καλό» σερβίτσιο, αυτές είναι οι μέρες που επιβάλλεται να το χρησιμοποιήσετε! Ό,τι σερβίτσιο ωστόσο κι αν χρησιμοποιήσετε, θυμηθείτε: μπροστά σε κάθε καλεσμένο μπαίνει ένα μεγάλο ρηχό πιάτο, επάνω το πιάτο για τα ορεκτικά και το βαθύ πιάτο (εάν υπάρχει σούπα).

• Τα μαχαιροπίρουνα είναι εύκολα –μάλλον είναι το πρώτο πράγμα που μας μαθαίνουν οι μαμάδες: μαχαίρι δεξιά – πιρούνι αριστερά! Η κόψη του μαχαιριού πρέπει να «κοιτάζει» προς το πιάτο. Το κουτάλι μπαίνει δεξιά του μαχαιριού. Αν χρειαστούμε περισσότερα από ένα μαχαιροπίρουνα, τοποθετούμε εκείνα που θα τοποθετηθούν τελευταία πιο κοντά στο πιάτο. Το κουταλάκι του γλυκού μπαίνει μπροστά από το πιάτο, οριζόντια.

• Τα ποτήρια τοποθετούνται μπροστά από το κουτάλι και το μαχαίρι.

Πηγή: livesmart.gr